Mats Larsson

Ryssland spänner musklerna

Publicerad
Uppdaterad
Ryska ubåtar patrullerar åter utanför USA:s östkust.
Så Ryssland spänner musklerna igen.
Vladimir Putin likaså.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det är tidningen New York Times som avslöjar att två ryska ubåtar av klassen Akula den senaste tiden legat utanför USA:s östkust och spanat. En nyhet som mer hörde hemma under det kalla kriget.
Fast då var det förstås ingen nyhet. Sovjetiska ubåtar gick på ständig patrull utanför amerikanska farvatten, precis som de amerikanska gjorde utanför de sovjetiska.
Den amerikanska flottan har aldrig gett upp sin globala räckvidd. Men det gjorde Ryssland under många år.
Men nu är de alltså tillbaka. Det är det senaste i en rad exempel på att Ryssland vill vara med och spela en mer global militär roll.
För två år sedan mötte exempelvis det brittiska flygvapnet tunga ryska bombare norr om Skottland. Liknande flygningar hade ryssarna inte genomfört sedan det kalla kriget.
Och i fjol sniffade likadana bombflygplan över det amerikanska hangarfartyget USS Nimitz i Stilla havet.

Det är antagligen lika bra att USA vänjer sig vid detta. Ryssland har sedan länge lämnat det kaotiska 1990-talet bakom sig och skäms inte över sitt supermaktsförflutna.
Den tiden är för alltid passé men Ryssland vill bli taget på allvar igen. Ubåtspatrullerna är en påminnelse om detta.
Och det är en politik som är populär på hemmaplan. Lite spända muskler är inget ryssen i gemen rynkar på näsan åt.
Det är också något som premiärminister Vladimir Putin utnyttjar. Det har blivit en tradition att han under sin semester bjuder in några fotografer och låter avbilda sig i olika macho-posér.
I år bjöds det bland annat på Putin till häst med naken överkropp och Putin simmande i Bajkalsjön. Han dök för övrigt ner i sjön - världens djupaste - med en miniubåt också.
Det var få som trodde att Vladimir Putin lämnade scenen när Dmitrij Medvedev tog över som president för ett år sedan. Putin personifierar onekligen det nya Ryssland bättre än sin mer blygsamme efterträdare.

Det fanns en tid
under 1990-talet då USA var den dominerande världsmakten och inte stötte på mycken konkurrens någonstans. Det talades om en unipolär värld. En värld med en pol - USA.
Få talar om den i dag. Världen på tröskeln till 2010-talet börjar snarare likna 1800-talet med en supermakt (då det brittiska imperiet, nu USA) och ett antal rivaliserande stormakter.
Kina är definitivt en av dem. Men Ryssland vill också vara med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag