Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Mats Larsson: Obama är ingen vidare politiker

President Barack Obama dunkade slutligen näven i bordet om invandringen.

Eller var det kejsare Obama som gjorde det?

Det är vad kritikerna hävdar och att det bådar illa för framtiden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det gamle Barack Obama var tillbaka i natt. Den store inspiratören med de vackra, stora orden.

Det 15 minuter långa tv-talet handlade om en stor och viktig fråga, vad göra med de över elva miljoner papperslösa invandrare som befinner sig i USA illegalt.

Obama beslut - ett så kallat exekutivt beslut - löste problemet för fem miljoner av dem. De får stanna.

– Ni kan komma ut ur skuggorna, sa presidenten bland annat.

I talet fanns också meningar som:

– Vare sig våra förfäder korsade Atlanten, Stilla havet eller Rio Grande, så är vi här bara eftersom detta land släppte in dem.

Men presidenten och Vita huset vet att detta är ett kontroversiellt beslut. Det är egentligen kongressen som ska stifta lagar om sånt här, inte presidenten på egen hand.

Vita huset hade för ovanlighetens skull skickat ut ett 33-sidigt juridiskt underlag där presidentens juridiska experter argumenterar för han har rätt att göra så här.

Presidenten påpekade också att alla republikanska och demokratiska presidenter fattat liknande beslut. Det stämmer förvisso, men det har ofta handlat om mindre ambitiösa saker.

Sant är också invandringsfrågan varit uppe förr. Presidenterna Ronald Reagan och George Bush gav amnesti till invandrare, men siffrorna var betydligt lägre än de fem miljoner som nu berörs.

Så debatten är redan i gång om huruvida Obama gått för långt. De flesta demokraterna ger honom förstås sitt stöd och jublar i dag, men om några år kan det handla om något som republikanerna brinner för och då kanske presidenten är republikan.

En färsk opinionsmätning tyder också på att han inte har amerikanerna bakom sig. Bara 38 procent stöder hans exekutiva beslut, 48 procent är emot. Samtidigt är en majoritet för reformer som ska ge invandrarna chansen att bli medborgare.

Bakgrunden till Obamas beslut är förstås att kongressen är så splittrad och republikanerna motsätter sig så gott som allt presidenten vill. Obama har efterlyst lagstiftning i kongressen, men inget har hänt.

Samtidigt har Obama aldrig varit särskilt duktig på att sträcka ut sin egen hand och arbeta med motståndarna. Han är ingen vidare politiker helt enkelt, ogillar den politiska processen.

Inget av de tre stora tv-bolagen sände nattens tal eftersom det ansågs för politiskt. Däremot sände de spansktalande kanalerna Telemundo och Unovision.

För beslutet att låta invandrarna stanna berör framför allt spansktalande latinos, invandrare från Syd- och Centralamerika. De får inte själva rösta, men det finns allt fler amerikanska medborgare som tillhör latinogruppen.

Det är ett dilemma för republikanerna. Raseriet är stort där över ”kejsar Obama”, men de vet också att de redan i dag har stora problem att locka väljare bland latinogruppen.

Om republikanerna nu totalsågar Obamas beslut så riskerar de skrämma bort ännu fler viktiga väljare inför presidentvalet 2018. Det inser också demokraten Hillary Clinton. Hon har snabbt gett Obama sitt stöd.