Mats Larsson

Mats Larsson: Nästan skäl för panik i Kiev

Det är illa nog för Kiev när poliser byter sida.

Men att börja förlora kontrollen över pansarvagnar?

Det är nästan skäl för panik.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så fick vi då bevittna ytterligare en upptrappning i det redan ack så spända läget i östra Ukraina.

Minst sex pansarvagnar på gatorna i staden i Kramatorksk. Pansarvagnar med ryska flaggor på.

Den enda trösten för ledarna i Kiev är väl att detta inte verkar vara början på en storskalig invasion från Ryssland.

Exakt hur pansarvagnarna hamnade i de ryska separatisternas händer är i skrivande stund lite oklart, men vilken förklaringen än är så bådar det illa för Kiev.

En del soldater påstod för nyhetsbyrån AP att de kom från den ukrainska armén men att de bytt sida.

Det är väl inte helt otänkbart. Det fanns ukrainska soldater på Krim som gjorde detsamma.


Vi ska minnas att det finns etniska ryssar även i den ukrainska armén, där finns officerare som tjänstgjort redan i den sovjetiska armén.

Poliser har redan tidigare bytt sida, eftersom de känner större sympati med sina ryska bröder. Poliser är illa nog, soldater som dessutom tar pansarvagnarna med sig är betydligt värre.

Men det finns också uppgifter att pansarvagnarna tillhörde den ukrainska armén men att de blev omringade av beväpnade män med Kalasjnikov som tvingade till sig kontrollen av dem.

Det är ungefär lika illa det, ur Kievs synvinkel. Är stridsmoralen så låg att soldaterna överlämnar så här viktigt material utan motstånd?

Säkert är hursomhelst att insatserna nu höjts ytterligare. Det var förstås farligt nog med män beväpnade Kalasjnikovs och andra handeldvapen.


Nu har en del ryska separatister dessutom pansarvagnar. Sådana kan bara slås ut tyngre vapen, exempelvis med pansarvärnsgranater eller stridsvagnar.

Om separatisterna menar allvar med sitt motstånd, och inget tyder än på något annat, så har det ukrainska priset för att återta kontrollen över Kramatorsk och Slovjansk plötsligt stigit dramatiskt.

Det är något Kiev från start velat undvika. Orsaken är förstås att ett stort antal döda riskerar provocera fram ett ingripande från den ryska armén. Cirka 40 000 ryska soldater är stationerade på andra sidan gränsen.

Diplomatiska samtal om krisen i Ukraina ska enligt planerna inledas i morgon i Genève mellan Ryssland, Ukraina, EU och USA.

Det är inte en dag för sent. Eller så är det just det.