Mats Larsson

Israel ställer in siktet mot Iran

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Det kommer en IAEA-rapport i morgon om Iran.
Innehållet är explosivt.
Bokstavligen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det Internationella atomenergiorganet har haft ögonen på Iran i många år nu. Men aldrig förr har FN-organet sagt det som nu sätts på pränt.
Enligt diplomater som fått se rapporten så hävdar IAEA att iranska forskare experimenterar med kärnvapenstridsspetsar. Det handlar bland annat om datamodeller.
Rapporten tros också inkludera satellit­bilder som visar en stor stålcontainer som IAEA tror används för att testa kärnvapen­explosioner.
Iran säger att allt är fabrikationer. Påhitt. Teheran har alltid hävdat att deras nukleära program är civilt och inte har några militära syften.

Just ingen tror dem
. Speciellt inte Israel. Och för israelerna är ett framtida scenario med ett kärnvapenbaserat Iran ett existentiellt hot.
Inte undra på att det i veckan som gått åter spekulerats intensivt om att Israel planerar att angripa den iranska kärnvapenanläggningen i Natanz.
Premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak sägs ha diskuterat just detta. Det israeliska flygvapnet har samtidigt genomfört övningar på italienska Sardinien och bland annat testat uppdrag med långa distanser.
Sådana övningar har Israel gjort förr. Iran ligger så pass långt bort att israeliska plan måste lufttankas om de ska nå fram och tillbaka.
Israel har visat förr att landet inte tvekar att slå ut anläggningar i regionen som antas användas för kärnvapenutveckling. Saddam Hussein hade antagligen byggt sig en atombomb om inte Israel bombat 1981.

Syrien angreps på liknande vis 2007. Men insatserna är högre med Iran. Och skeptikerna tvivlar på att en attack skulle orsaka mer än tillfällig skada.
Den förre Mossad-chefen Meir Dagan tillhör kritikerna. Mossad tros ligga bakom det datavirus - Stuxnet - som förstörde flera av de centrifuger Iran använder för att höganrika uran. Dagan ser detta som en mer effektiv metod att sätta käppar i hjulet för Iran.
Men de som förespråkar en attack kommer att få vatten på sin kvarn av IAEA-rapporten. Och eventuella nya FN-sanktioner lär inte hindra iranierna.
Men det skulle förvåna om det smäller i Iran denna vecka. Snarare kanske någon gång nästa år.
Då har exempelvis de sista amerikanska soldaterna lämnat Irak.
De skulle annars ha utgjort frestande mål för iranska hämndaktioner.
Skulle en attack komma, så räkna med hårda internationella fördömanden av Israel. Men att en del länder i regionen - som Saudi­arabien - i hemlighet nickar instämmande. Och antagligen inte bara där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag