Mats Larsson

Israel har snart inga vänner kvar

Publicerad
Det är som en mikroversion av Gaza-kriget.
En mardröm i repris.
Men attacken mot konvojen kan stå Israel ännu dyrare. Israel har snart inga vänner kvar och Turkiet har förvandlats till en bitter motståndare.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Invasionen av Gaza i januari 2009 blev militärt en framgång för israelerna men diplomatiskt blev priset högt. Kanske viktigast var att Israels relationer med Turkiet surnade rejält.
Turkiet är en av få vänner som Israel haft i den muslimska världen. De har till och med övat ihop militärt. Men Turkiet såg – liksom många andra länder – Gazakriget som en överreaktion från Israel. Ingen förnekar att Hamas attackerat Israel med raketer, men Israels svar sågs som oproportionerligt. Övervåld. Och nu verkar det ha hänt igen. Fast i mycket mindre skala. Dock denna gång med turkiska medborgare som de främsta offren.

Men utgångsläget är ännu knepigare för Israel. Vi talar om en konvoj lastad med humanitärt material till Gaza. Israelerna ingriper för att bibehålla den isolering av Gaza som redan den är hårt kritiserad.
Bordningen ägde sedan rum på internationellt vatten, i strid mot gällande regler.
Reglerna är åsidosatta under krig, men något sådant tillstånd råder inte.
Den israeliska militären hävdade hela tiden i går att deras soldater utsattes för angrepp när de bordade fartyget ”Mavi Marmara”.
Tv-bilder som togs från de israeliska helikoptrarna tyder onekligen på det.
Men svaret verkar – precis som i Gaza – ha blivit oproportionerligt.
När räden var över låg flera döda aktivister på däck.
Ingen israelisk soldat förlorade livet, men flera skadades.

Det fanns även israeler som varnade för det här. Den israeliske parlamentsledamoten Nahman Shai var armétalesman under Gulfkriget 1991 och han sa så sent som i söndags att hans värsta mardröm var att israeliska styrkor skulle borda konvojen, öppna eld mot fredsaktivister, hjälparbetare, Nobelpristagare.
Fördömanden strömmade in från hela världen i går – fast Egypten som också blockerar Gaza höll en låg profil – och både i EU och FN planeras det utredningar. Utredningar som säkerligen leder till ny kritik mot Israel.
USA:s president Barack Obama uttryckte sitt ”djupa beklagande” i går men ville annars invänta mer fakta. USA är god vän med både Israel och Turkiet så detta är en tuff balansgång för Obama.

Illa för Israel är också att det bland de 700 ombord på fartygen fanns inte bara svenskar utan även amerikaner, norrmän, irländare och aktivister från en rad andra länder.
Så det var inte bara i Stockholm som den israeliska ambassadören kallades upp.
Nya krav på bojkotter lär komma att resas. Men värst för Israel är de nu katastrofala relationerna med Turkiet. Minst nio av dödsoffren var turkar och det var på ett turkiskt fartyg som blod flöt i går.
Turkiet var tidigare en viktig säkerhetsventil i närområdet för Israel, en sällsynt vän i ett grannskap som annars är tämligen kompakt fientligt.
Räden i går förvandlade i praktiken Turkiet till en fiende också. Samtidigt har Israels gamla fiender – Hamas och Iran – vunnit en rejäl propagandaseger.
Som sagt en mardröm för Israel. Precis som Nahman Shai varnade för.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag