Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Mats Larsson: Erkännandet kan få motsatt effekt

Israel fruktar att Sveriges beslut att erkänna Palestina ska få andra nationer att följa efter och isolera israelerna.

Men sannolikheten är nog större att det motsatta händer.

Att Sverige isolerat sig bland västländerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Israels ambassadör Isaac Bachman har kallats hem till Israel för konsultationer. Det är ingen liten diplomatisk markering från Israels sida.

Något liknande har faktiskt inte hänt i relationerna mellan våra bägge nationer. Enligt den israeliska tidningen Haaretz överväger Israels utrikesminister Avigdor Lieberman att till och med gå ännu längre och flytta hem ambassadören permanent.

Men det känns osannolikt. Ett alltför grovt diplomatiskt vapen. Ambassadör Bachman lär komma tillbaka till Stockholm en dag i framtiden då vårt nyhetsfokus ligger på något annat och hans ankomst blir en notis i botten på en sida.

Men helt klart finns en stor israelisk irritation som kommer att sitta i. Ett sånt här erkännande skulle lika gärna ha kunnat komma 2010 eller 2005 och hade lett till israelisk ilska redan då.

Nu kommer det dessutom i ett känsligt läge då Jerusalem återigen dansar på vulkanens rand. Israelisk polis sköt i går ihjäl en palestinier som misstänktes för att kvällen innan ha försökt mörda en judisk aktivist som vill ge judarna ökad tillgång till tempelberget, en oerhört känslig fråga.

För första gången på 14 år stängdes tempelberget i går. I dag hålls det öppet för fredagsbönen, men bara för män över 50 år. Mycket kan hända.

Sådant har större och akutare betydelse för israeler och palestinier än det svenska erkännandet som ju mest handlar om symbolik. Ett beslut populärt bland de egna socialdemokratiska leden, inte minst mot bakgrund av sommarens krig i Gaza.

Men det kriget ägde rum delvis som resultat av Hamas raketbeskjutning av Israel. Hamas - en terrorstämplad organisation som vägrar erkänna Israel - styr detta Gaza, en del av det Palestina som Sverige nu erkänt.

Utrikesminister Margot Wallström påpekar att en stor mängd nationer redan erkänt Palestina. Det stämmer. Men det låter bättre än det är.

Flera av länderna gjorde erkännandet när de var kommunistiska lydriken till Sovjetunionen. En stor grupp är också muslimska stater, många av dem stater som inte erkänner Israels existens. Det är inte munter samling.

Däremot är Sverige det enda EU-land som erkänt Palestina (en del stater från det forna östlägret har också erkänt, men det var då det). Inget tyder hittills på att Sveriges agerande fått andra EU-länder att följa efter.

Ja, alla förespråkar en tvåstatslösning, ja, alla vill erkänna staten Palestina, men faktum kvarstår att den staten inte existerar än enligt traditionella folkrättsliga principer. De flesta länder i västlägret anser att ett erkännande nu antagligen orsakar mer skada än nytta.

Och gör vi ett undantag för Palestina, så kan man ju undra varför vi inte erkänner Somaliland, eller Kurdistan. Kurderna är ett folk som onekligen förtjänar en egen stat, som dessa dagar förtjänar symboliskt stöd.

Sverige har ofta spelat en viktig medlarroll i Mellanöstern. Det lär dröja innan israelerna låter oss göra det igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!