Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Mats Larsson: Det börjar bli för personligt

Det börjar bli lite för personligt nu.

Att NSA avlyssnat Tysklands förbundskansler Angela Merkel är illa nog.

Men ljög sedan president Barack Obama henne rätt upp i örat?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sanningen att säga så har president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel aldrig riktigt varit några bästisar.

Merkel kom på det personliga planet betydligt bättre överens med föregångaren George W Bush. Hon är inte ensam bland världsledarna med den erfarenheten.

Bush var något av ett socialt genialt geni. Obama är det definitivt inte. Han föredrar att hålla folk på avstånd.

Hans första kontakt med Merkel var heller inte av det positiva slaget. När han ville hålla ett möte framför Brandenburger Tor i Berlin sommaren 2008 medan han ännu bara var demokraternas presidentkandidat, så stoppade Merkel personligen mötet. Han fick hålla till i Tiergarten i stället.

Så en viss distans har alltid funnits mellan dem bägge. De senaste dagarnas nyheter har inte precis fört dem närmare varandra.

När Merkel i onsdags ringde upp Obama i Vita huset efter att ha fått veta att amerikanska NSA förmodligen avlyssnat en av hennes mobiltelefoner, så ska Obama enligt tyska medieuppgifter ha bedyrat för henne att han inte känt till detta.

Och själv sa Obama så sent som för ett par månader sedan:

– Om jag vill veta vad förbundskansler Merkel tänker, så ringer jag upp henne.

Men tyska Bild am Sonntag hävdade i går att Obama känt till NSA:s avlyssning sedan åtminstone 2010. NSA-chefen Keith Alexander ska då ha informerat honom om den pågående avlyssningen.

Allt ska enligt tyska der Spiegel ha pågått sedan 2002, alltså då George W Bush var president. Men Obama stoppade inte verksamheten, utan lät allt fortsätta, skriver Bild am Sonntag.

Tyskland har ju bland annat spelat en ledande roll i eurokrisen och Merkels politik har ofta stått i strid med amerikanska önskemål. Det kan ju ha varit ett skäl för Obama att låta NSA fortsätta avlyssna.

Om allt detta stämmer så ljög alltså Obama för Merkel i onsdags. En talesman för NSA dementerade dock de tyska uppgifterna i natt och hävdade att Obama inte kände till avlyssningen.

Men historien är redan illa nog för Merkel som ända sedan material från Edward Snowden började läcka ut i somras, gång på gång tonat ner skandalen och uttryckt förståelse för USA.

Det blev aldrig någon stor valfråga och hennes inrikesminister, Hans-Peter Friedrich, sa efter ett besök i Washington att Tyskland har fullständigt förtroende för USA och är tacksamt över den hjälp Tyskland fått i kampen mot terrorismen.

Samme Friedrich kräver nu att USA ska be om ursäkt. Förtroendet har fått sig en rejäl knäck.

Merkel har använt krisen till att försöka få ett närmare samarbete med USA i underrättelsefrågor. I dag samarbetar USA nära med de engelsktalande länder Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. De lovar också att inte spionera på varandra.

Tyskland och Frankrike vill ha ett liknande avtal. Det återstår att se om USA går mer på det, men säkert är att Obama nu har en hel del reparationsarbete framför sig.

Vita huset har lovat att NSA inte längre avlyssnar Merkel. Det är nog bäst det för Obama. Det lär inte vara några snälla ord frau Merkel har att säga om honom privat.