Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Mats Larsson: Behåll lugnet och gå vidare

Det finns ett gammalt brittiskt budskap som säljs på allt från t-tröjor till tekoppar i London.

"Keep calm and carry on".

Det är kloka ord dessa förtvivlade januaridagar 2015.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Terrorattacken i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo är förstås en toppnyhet som dominerar nyhetsrapporteringen i snart sagt all världens medier. Det finns en del som ser angreppet som en vändpunkt för Europa. Ett 11 september för Frankrike.

Det tror jag är att gå för långt. Terrordådet är snarare en påminnelse om den nya tid vi lever i. Europa har under de senaste dryga tio åren upplevt flera ohyggliga illdåd - Madrid 2004, London 2005, Utöya 2011.

Och fler kommer att inträffa. Det är lika bra vi vänjer oss vid den tanken. Utan att drabbas av irrationell panik och överreaktion.

En överreaktion är trots allt precis vad de barbarer som klev in på Charlie Hebdos redaktion i onsdags önskar sig. En krigsförklaring mot kontinentens muslimer ligger garanterat mycket högt på deras önskelista.

Men hur ohygglig attacken i Paris än är, hur stort hotet från framtida terrorister än är, så bleknar faran jämfört med de ismer som för inte alltför länge sedan plågade vår kontinent. Demokratierna överlevde och segrade till slut.

Det är inte många som längre har egna minnen av andra världskriget men så avlägset är det inte. Bernard Jordan var en av dem. Han avled bara dagarna före terrordådet i Paris.

Han blev en världsnyhet i somras när han rymde från sitt ålderdomshem i England och tog sig till 75-årsfirandet av D-dagen. Jag är rätt säker på att han skulle hålla med om att vi alla dessa dagar borde "Keep calm and carry on" - hålla oss lugna och fortsätta med våra liv. För övrigt ett budskap från den brittiska regeringen 1939, när kriget bultade på dörren.

Fransmännen har reagerat med bestörtning men också med vackra uppvisningar av sammanhållning efter attacken. Och ja, det kommer ett nytt nummer av Charlie Hebdo.

Ett magasin som i ärlighetens namn inte var läst av så många - upplagan låg på runt 60 000 - ska nu tryckas i en miljon exemplar. Det är vad fanatikerna åstadkom.

De satirteckningar de avskyr och är beredda att döda för, kommer nu att få en spridning de mördade tecknarna inte kunnat drömma om. Det är bland annat så Europa ska slå tillbaka.

För högerpopulistiska partier som Nationella fronten i Frankrike och Ukip i Storbritannien så ses illdådet som en bekräftelse på allt de varnat för. Allt är så enkelt i deras svartvita värld.

Ahmed Merabet visade hur betydligt mer mångbottnad verkligheten är och han betalade med sitt liv för det. Han var den franske polis som avrättades på trottoaren utanför redaktionslokalen.

Ahmed Merabet var muslim. Han gav sitt liv när han försökte skydda dem som drivit med hans religion. Det är också en bild från Frankrike 2015.

En del kommer att resa krav på hårdare säkerhetskontroller och bättre övervakning efter det som skett. Förhoppningsvis har dock Frankrike lärt sig av USA:s misstag efter 11 september attacken.

Sanningen är att det finns inga snabba lösningar på detta. Detta är inget krig med fronter och städer som kan intas.

De två huvudmisstänkta för terrordådet är födda och uppvuxna i Frankrike. Kanske de kämpat för IS, kanske de helt odlat sitt hat på hemmaplan.

Vi vet också att tusentals från västra Europa rest ner till Irak och Syrien för att kämpa med IS. En del av dem kommer att återvända hem och sprida terror. Det är så gott som oundvikligt.

Det är den nya, blandade värld vi lever i. Det är inte bara varor och tjänster som rör sig fritt över gränserna, det gör även farliga idéer och fanatism. Men det är ack så få, som låter sig lockas, och än färre som realiserar sina blodiga drömmar.

En del må drömma om ett förflutet där så gott som alla i Sverige hette Larsson, Nilsson och Bergkvist eller ett Frankrike befolkat av Duponts och Poirots. Dessa "rena" nationer kommer aldrig igen, och har egentligen aldrig existerat.

Fler kommer att dö i terrordåd. Men det hotet är inte stort nog för att vi ska kasta de värden, friheter och rättigheter överbord som Europa slagits för och skapat. Den förkrossande majoriteten av immigranter som sökt sig hit har gjort det just för möjligheterna våra öppna, demokratiska länder genererar.

Själv har jag bott flera år i USA. Ett land jag på många sätt beundrar. Ett land som också med jämna mellanrum skakas av skolskjutningar och massakrer som får även attacken i Frankrike att blekna.

Dessa massmord har sällan något med islam eller religion att göra. Risken att hamna i en sådan skottlossning finns där alltid om man råkar vara på fel plats, vid fel tidpunkt. Ungefär som en bilolycka. Man vänjer sig, låter sig inte förlamas av skräck, räknar med att polisen gör sitt jobb.

Det är ungefär så vi kommer att behöva gå framåt i Europa också. Bit för bit besegra fanatismen, utan egen extremism.

Keep calm and carry on.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!