Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Mätningarna som ger Donald Trump segern

Utrikesredaktör Mats Larsson om opinionsmätningarna.
Än är hoppet om en andra mandatperiod inte ute för Trump, menar Mats Larsson.
Foto: JIM RASSOL / AP TT NYHETSBYRÅN
Opinionsinstitutet Trafalgar Group visar en annan bild än de andra.
Foto: JEREMY HOGAN / POLARIS POLARIS IMAGES

Joe Biden har ett större försprång i opinionsmätningarna än vad Hillary Clinton hade på spurten.

Men så finns där opinionsinstitutet Trafalgar Group.

De sista mätningarna där ger Donald Trump segern.

Precis som 2016.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är bara timmar kvar av presidentvalskampanjen. Och de opinionsmätningar som kommer så här på slutet brukar ligga närmare det verkliga slutresultatet, än mätningar gjorda för säg fyra veckor sedan.

Och de är fortsatt trevlig läsning för Joe Biden. Han leder nationellt med 7,2 procentenheter enligt sammanställningen av de senaste mätningarna som politiksajten Realclearpolitics gör.

Det ska jämföras med Hillary Clinton som ledde med 3,2 procentenheter 2016 och vann de nationella rösterna med 2,1 procentenheter.

Även i vågmästardelstaterna - som Florida, North Carolina, Pennsylvania - så har Biden i snitt ett försprång på 3,2 procentenheter. Hillarys ledning var bara 1,1 där. Och Trump vann som bekant tre delstater som få trott han skulle ta hem, och vann därmed presidentvalet.

Nate Silver på analyssajten fivethirtyeight ger nu Biden 88 procents chans att vinna. Trump tio procent. Ser kört ut med andra ord.

Eller? Sant är att så gott som alla mätningar ger Biden segern i Florida, i Arizona, i Michigan. Men de hade som bekant fel 2016.

Sen har vi Trafalgar Group. Hur ser läget ut där i de senaste mätningarna?  Jo, Trump leder i Florida med 3 procentenheter, han leder i Arizona med 3, North Carolina med 2, och ja, Michigan med 2.

Trafalgar Group får i praktiken ett oavgjort resultat i viktiga Pennsylvania och Biden leder i Wisconsin med plus ett.

Så låt oss vara generösa mot Biden, vi låter honom vinna i Wisconsin och Pennsylvania. Men det räcker ändå inte för att besegra Donald Trump om Trafalgar Group har rätt i att Trump kommer att försvara de andra nyckeldelstaterna han vann 2016, som Ohio och Iowa.

Trafalgar Group är nu bara ett opinionsinstitut, men det är ett av ytterst få som prickade rätt 2016. De stora kända opinionsmätarna säger dock att de har justerat mätmetoderna sedan dess.

Robert Cahaly på Trafalgar Group är inte så säker på det. Han pekar på det viktiga guvernörsvalet i Florida 2018. Florida är alltid en viktig delstat, där finns en uppsjö med mätningar.

I realclearpolitics sista sammanlagda mätning inför det valet ledde demokraten Andrew Gillum med 3,6 procentenheter i snitt. Republikanen Ron deSantis - som är en stor Trump-fan - vann valet med 0,4 procentenheter. Trafalgar Group prickade rätt där också.

Cahaly menar att hans metod fungerar bättre. Han gör exempelvis inga nationella mätningar eftersom de är meningslösa. Han tror att Joe Biden vinner flest röster i årets val.

Men han tror Trump vinner där det gäller. Trafalgar Group gillar att tala om ”blyga” Trumpväljare, de som inte på telefon riktigt vill medge för en främling i andra änden av luren att de tänker rösta på presidenten.

Trafalgar Group använder också många andra sätt än telefonsamtal för att komma i kontakt med personerna som ställer upp. Ger utrymme för större anonymitet. Och Cahaly ställer betydligt färre frågor eftersom han inser att folk inte har tid att svara på cirka 25 frågor om politik.

Han frågar också om hur de tillfrågade tror att grannen tänker rösta. Även andra institut som ställer den frågan får i regel ett högre värde för Trump.

Så ja, Robert Cahaly är övertygad att USA och världen får en ny chock denna vecka.

Men så har vi detta med coronan och över 230 000 döda. Och med det faktum att Trump varit president i fyra år, fått en hel del gjort, men också på många sätt nedgraderat ämbetet. Han har ibland mer uppträtt som en mobbare i sjunde klass än USA:s president.

Mätningar tyder på att väljargrupper som gav honom segern 2016, delvis övergett honom eftersom de helt enkelt inte gillar honom som person.

Men det kan också finnas andra grupper där Trump lyckas bättre än väntat, exempelvis personer som just aldrig röstat, eller bland latinos i en viktig delstat som Florida. 

Så ja, det finns underlag nog för att tro på en storseger för Joe Biden. Men det finns också Trafalgar Group som trots allt hade rätt när alla andra hade fel.

Ingen kan klaga på spänningen.

Se också:

Expressens utrikesredaktör om det amerikanska valets slutspurt.
USA-experten Olle Wästberg berättar det du behöver veta.
Utrikesredaktören Mats Larsson förklarar.
”Hur mycket påminner det oss om vår president?”.
USA-korrespondent Johan Eriksson på plats i Atlanta.