Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Måste ha varit en av Trumps värsta nätter

LONDON. Donald Trump är en omvittnat ömhudad person.

Så detta måste ha varit en av hans värsta nätter.

Natten då alla talade illa om honom, hånade och drev med honom.

Med USA:s president som final.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Barack Obama har drivit med Donald Trump en gång förr offentligt. Det skedde under en middag för Vita hus-korrespondenterna i Washington i maj 2011 och The Donald uppskattade det inte.

Ja, enligt Michael D'Antonio som skrivit en färsk biografi om honom så bidrog scenen till att Trump bestämde sig för att försöka bli president.

Nå, den tredje kvällen av demokraternas konvent blev ingen munter tillställning för Trump. Det var slutligen kvällen då demokraterna visade att de trots allt har en ryggrad och kan bita tillbaka mot mannen som tagit över det republikanska partiet.

Aldrig förr har så mycket negativt uttalats offentligt om Donald Trump från så många tunga personer. Som New Yorks förra borgmästare Michael Bloomberg, själv en affärsman som byggt upp en förmögenhet större än Trumps:

– Jag är New Yorkare och jag känner igen en bedragare när jag ser en, sa han bland annat. Det rikaste med Donald Trump är hans hyckleri.

Eller vicepresident Joe Biden som sa att Donald Trump inte har en aning om vad han talar om. Inte en aning.

– Not a clue! som han fick arenan att ropa.

Eller Hillarys vicepresidentkandidat Tim Kaine som vände Trumps ofta använda Lita på mig! emot honom och listade upp en rad påståenden av Trump och undrade om någon därinne trodde på det.

– Nej! löd svaret varje gång.

– Ni kan inte lita på ett ord som kommer ur den mannens mun. Inte ett ord! sa Kaine och det blev på en gång ännu ett stridsrop.

Jämfört med dessa angrepp så höll Barack Obama tillbaka i sitt finaltal. Men så är han USA:s president också. När hans hustru Michelle talade i måndags så nämnde hon inte Donald Trump vid namn, inte Bill Clinton i tisdags heller. Men det gjorde president Obama:

– Och så har vi Donald Trump, som han sa i mitten av talet. Han är inte riktigt en kille med planer. Han är inte riktigt en kille med fakta.

Barack Obama hade flera syften med sitt tal, ett tal som hölls bokstavligen på tolvårsdagen av hans optimistiska tal vid konventet i Boston 2004. Det tal som över en natt gjorde den unge delstatssenator från Illinois till ett nationellt känt namn.

 

LÄS ÄVEN: Clintons förehavanden måste granskas

 

På sätt och vis var han tillbaka där han började i natt. Cirkeln slöts. Samma optimism om Amerika och dess möjligheter fanns där.

Och det blev en slående kontrast mot Donald Trumps nästan dystopiska tal för en vecka sedan, ett tal som var fullt av fruktan och mörker. Om Trump tidvis verkade vara inspirerad av Richard Nixon (en annan pessimist), så kändes Barack Obamas tal i natt mer som Ronald Reagan (en obotlig optimist).

– Amerika är redan störst, sa Obama. Amerika är redan starkt. Och jag lovar er, vår styrka och vår storhet beror inte på Donald Trump!…Vår styrka kommer inte från någon egen förklarad frälsare som lovar att han ensam kan återställa ordningen.

– Ronald Reagan kallade Amerika en skinande stad på ett berg. Donald kallar det en delad brottsscen som bara han kan fixa!.. Han erbjuder bara slogans, han erbjuder bara fruktan.

Och även Obama kom inte på temat om Trumps trovärdighet. Som när han sa:

– Tror någon verkligen att den här killen som ägnat sina 70 år på jorden utan att visa någon omtanke för arbetande människor, att han nu kommer att bli deras förkämpe?

Han noterade också Trumps förkärlek för Putin, hans berömmande ord för Saddam Hussein, kallade Trump i praktiken för en inhemsk demagog och konstaterade:

– Vi vill inte bli styrda över!

Det var tuffa passager om The Donald, men det var framför allt för att sälja in Hillary Clinton som han talade. Han vet att hans eget eftermäle som president hotas om hon skulle förlora valet.

Och medan Bill Clinton i tisdags talade om privatpersonen Hillary, om människan och livspartnern, så levererade Obama kraftfulla argument för varför Hillary Clinton måste bli USA:s 45:e president.

Samtidigt som han noterade att ingen kan riktigt förbereda sig på vilka krav som ställs i det Ovala rummet, presidentens arbetsrum, så har Hillary suttit i rummet, varit med när besluten fattades, vittnade han. Hon pushade för beslutet att genomföra räden mot Usama bin Ladin, sa han.

– Men även mitt i en kris, så lyssnar hon på folk, hon behåller sin kyla. Det spelar ingen roll hur många personer som försöker knocka ner henne, hon ger aldrig upp.

– Det är den Hillary jag känner. Det är den Hillary jag beundrar. Och det är därför jag kan säga med förtroende att det har aldrig funnits en man eller kvinna - inte jag, inte Bill, inte någon - som är mer kvalificerad än Hillary Clinton att tjäna som USA:s president.

Så mycket tyngre referensbetyg går väl egentligen inte att få. Barack Obama visade i natt åter vilken utmärkt talare han är, detta var antagligen hans sista stora tal inför nationen med mångmiljonpublik.

Hillary Clinton kan bara hoppas att talet i natt övertygade den majoritet av befolkningen som valt honom två gånger. Men nu är det upp till henne.

Barack Obama har gjort sitt. Det blir inte lätt för henne att följa i hans retoriska fotspår.