Trump valde att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan. Foto: ANGELO CARCONI / AP TT NYHETSBYRÅNTrump valde att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan. Foto: ANGELO CARCONI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump valde att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan. Foto: ANGELO CARCONI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sadiq Khan och Donald Trump har bråkat förut. Foto: Lnp/Rex/Shutterstock / LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESSadiq Khan och Donald Trump har bråkat förut. Foto: Lnp/Rex/Shutterstock / LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Sadiq Khan och Donald Trump har bråkat förut. Foto: Lnp/Rex/Shutterstock / LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Mats Larsson

London förtjänar bättre än att Trump försöker plocka poänger

Publicerad

Det finns så mycket USA:s president kunde säga denna dag då London brutalt attackerades.

Donald Trump valde att angripa stadens borgmästare.

Och försöka plocka inrikespolitiska poäng.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det traditionella hade varit för en amerikansk president att en sådan här dag sända kondoleanser och uttryckt sympati för offren i London, fördöma det ohyggliga som hände på lördagskvällen.

Och okej, visst sände president Trump också sådana budskap. ”VI ÄR MED ER”, twittrade han bland annat.

Han hade också möjligen kunnat notera hur effektiv den brittiska polisen denna gång var. Larmet kom 22.08. Åtta minuter senare låg de tre terroristerna döda på gatan.

Tyvärr hade de då redan hunnit ta sig minst sju med i döden och skadat 48. Men detta hade antagligen slutat än värre utan London-polisens mycket snabba insats och ingripande.

Men om detta inte ett ord från Trump. I stället försökte han plocka poänger som att vi nu inte har någon vapendebatt eftersom terroristerna använde en skåpbil och knivar.

Och han lät som han brukade göra under något av sina valkampanjtal och sa att vi nu måste ”sluta vara politiskt korrekta”.

Ursäkta, vem var politisk korrekt i London i går? Det vi hörde var i stället premiärminister Theresa May som konstaterade att det funnits ”för mycket tolerans mot extremism i vårt land” och att ”saker nu måste förändras”.

”Saker måste förändras”, sade premiärminister Theresa May.Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump valde också att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan, den förste muslimske borgmästaren i en västerländsk huvudstad. Han tillhör Labour.

De två har grälat förr. Sadiq Khan var exempelvis kritisk mot Trumps tal att försöka förbjuda muslimer från att komma till USA.

Trump konstaterade i en av sina tweets att 7 dödats och 48 skadats men att Londons borgmästare säger att ”det inte finns någon anledning till alarm”.

Uttryckt på det viset kan det se konstigt ut. Men Trump tog bort en del av citatet. Det var inte terrorattacken i sig som Khan talade om, det var det faktum att Londonborna den kommande tiden skulle se mer poliser än vanligt.

Och presidentens första reaktion på terrorattacken var inte att uttrycka sympatier för London, utan att försöka använda terrordådet som ett argument för att få sin vilja fram i de amerikanska domstolarna.

Vita huset har just överklagat till Högsta domstolen de lägre domstolarnas beslut att stoppa Trumps inreseförbud för medborgare från sex länder i Mellanöstern och Nordafrika. Detta är hans andra försök att få igenom inreseförbudet.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Men ett sådant inreseförbud kommer inte att hindra terrorattacker av den typ vi sett i London, Manchester, Bryssel eller Paris. De har oftast utförts av personer som växt upp här i väst, söner till föräldrar som invandrat hit från muslimska länder.

Theresa May har rätt i att vi visat för stor tolerans mot extremismen. Att det inte kan få fortsätta så här. Västeuropa orkar inte med ett större terrordåd i månaden.

Men den typ av råd som president Trump ger med sina tweets och sina 140 tecken bidrar inte med just något sådana här dagar. London förtjänade bättre än hans förvrängda citat och försök till politiska poäng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag