Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

London förtjänar bättre än att Trump försöker plocka poänger

Trump valde att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan. Foto: ANGELO CARCONI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sadiq Khan och Donald Trump har bråkat förut. Foto: Lnp/Rex/Shutterstock / LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Det finns så mycket USA:s president kunde säga denna dag då London brutalt attackerades.

Donald Trump valde att angripa stadens borgmästare.

Och försöka plocka inrikespolitiska poäng.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det traditionella hade varit för en amerikansk president att en sådan här dag sända kondoleanser och uttryckt sympati för offren i London, fördöma det ohyggliga som hände på lördagskvällen.

Och okej, visst sände president Trump också sådana budskap. ”VI ÄR MED ER”, twittrade han bland annat.

Han hade också möjligen kunnat notera hur effektiv den brittiska polisen denna gång var. Larmet kom 22.08. Åtta minuter senare låg de tre terroristerna döda på gatan.

Tyvärr hade de då redan hunnit ta sig minst sju med i döden och skadat 48. Men detta hade antagligen slutat än värre utan London-polisens mycket snabba insats och ingripande.

Men om detta inte ett ord från Trump. I stället försökte han plocka poänger som att vi nu inte har någon vapendebatt eftersom terroristerna använde en skåpbil och knivar.

Och han lät som han brukade göra under något av sina valkampanjtal och sa att vi nu måste ”sluta vara politiskt korrekta”.

Ursäkta, vem var politisk korrekt i London i går? Det vi hörde var i stället premiärminister Theresa May som konstaterade att det funnits ”för mycket tolerans mot extremism i vårt land” och att ”saker nu måste förändras”.

”Saker måste förändras”, sade premiärminister Theresa May. Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump valde också att gå till attack mot Londons borgmästare, Sadiq Khan, den förste muslimske borgmästaren i en västerländsk huvudstad. Han tillhör Labour.

De två har grälat förr. Sadiq Khan var exempelvis kritisk mot Trumps tal att försöka förbjuda muslimer från att komma till USA.

Trump konstaterade i en av sina tweets att 7 dödats och 48 skadats men att Londons borgmästare säger att ”det inte finns någon anledning till alarm”.

Uttryckt på det viset kan det se konstigt ut. Men Trump tog bort en del av citatet. Det var inte terrorattacken i sig som Khan talade om, det var det faktum att Londonborna den kommande tiden skulle se mer poliser än vanligt.

Och presidentens första reaktion på terrorattacken var inte att uttrycka sympatier för London, utan att försöka använda terrordådet som ett argument för att få sin vilja fram i de amerikanska domstolarna.

Vita huset har just överklagat till Högsta domstolen de lägre domstolarnas beslut att stoppa Trumps inreseförbud för medborgare från sex länder i Mellanöstern och Nordafrika. Detta är hans andra försök att få igenom inreseförbudet.

Men ett sådant inreseförbud kommer inte att hindra terrorattacker av den typ vi sett i London, Manchester, Bryssel eller Paris. De har oftast utförts av personer som växt upp här i väst, söner till föräldrar som invandrat hit från muslimska länder.

Theresa May har rätt i att vi visat för stor tolerans mot extremismen. Att det inte kan få fortsätta så här. Västeuropa orkar inte med ett större terrordåd i månaden.

Men den typ av råd som president Trump ger med sina tweets och sina 140 tecken bidrar inte med just något sådana här dagar. London förtjänade bättre än hans förvrängda citat och försök till politiska poäng.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!