Mats Larsson

Larsson: Ukraina en lysande affär för Janukovytj, men inte för landet

Ukrainas president Viktor Janukovytj reste till Kina i går.
Där kan han gott stanna, menar kritikerna.
Men Janukovytj har inga sådana planer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ukraina är en lysande affär för honom personligen.

Demonstrationerna fortsatte i går i Ukrainas huvudstad Kiev men oppositionens försök att få regeringen på fall med hjälp av en förtroendeomröstning kom ingenstans.
Och Ukrainas president - den 63-årige Viktor Janukovytj - kände sig tillräckligt säker i sadeln för att lämna landet och resa på ett sedan tidigare inplanerat besök i Kina.

Protesterna i Ukraina utlöstes av Janukovytj beslut att inte skriva på det samarbetsavtal som EU erbjöd. I stället har Janukovytj valt att vända blicken österut, mot Ryssland. Han skyllde själv sitt beslut på ryska påtryckningar och sådana har helt klart förekommit, men sanningen är också att Janukovytj känner sig personligen mer hemmahörande i öst än i väst.

Han kommer själv från sydöstra Ukraina där en majoritet av invånarna känner en stark identifikation med Ryssland. Janukovytj har ryska som första språk och lärde sig ukrainska först i 50-årsåldern. Och det Ukraina han format som president har betydligt fler likheter med Moskva än med Bryssel.

Ta bara en sådan sak som korruptionen. Organisationen Transparency International graderar världens länder efter hur korrupta de är. Sedan Janukovytj blev president så har Ukraina fallit från 134:e till 156 plats.

Ukraina har stora ekonomiska problem, men för Janukovytj själv - och hans familj - har det varit goda år. Janukovytj har exempelvis byggt ett lyxresidens åt sig själv utanför Kiev. Prislappen för bostaden uppges ligga kring 700 miljoner kronor.
Presidentens äldste son - en utbildad tandläkare - klättrade i fjol in på listan över landets rikaste personer, god för cirka 1,3 miljarder kronor.

Janukovytj har också befordrat medarbetare från hemmaregionen i Donbas i sydöstra Ukraina till höga poster. Ungefär på samma sätt som Vladimir Putin befolkat Kreml med vänner och bekanta från St Petersburg.

I förhandlingarna med EU om samarbetsavtalet så handlade det för Janukovytj del främst om pengar. Han lär ha begärt motsvarande 250 miljarder kronor i stöd och lån till Ukraina fram till 2017.
Affärsmannen och oppositionspolitikern Petro Porosjenko utryckte det så här för tidningen Economist:

– Samtalen med EU var en auktion. Det var i praktiken en hallick som bjöd ut Ukraina till försäljning.

Janukovytjs främsta mål är att bli återvald vid presidentvalet 2015. Flera av dem som protesterar i Kiev vill bli av med honom redan nu. Det går han aldrig med på frivilligt. Fem år till som president ger honom många nya chanser att berika sig

Alternativet - att förlora makten - riskerar inte bara att bli en kostbar ekonomisk historia. Han riskerar också att hans efterträdare gör som han själv gjort mot dem som hade makten före honom.
Den fängslade Julia Tymosjenko kan berätta mer.