Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Larsson: Alla är trötta på cirkus Assange

Assange.
Foto: John Stillwell

Den brittiska regeringen har tröttnat på cirkusen kring Julian Assange.

Budskapet från Storbritanniens  vice utrikesminister till överåklagare Marianne Ny kunde inte vara tydligare.

Res till London, för Guds skull!

Ecuadors ambassad ligger i några av Londons finaste kvarter, mitt emot varuhuset Harrods.

De fyra, fem brittiska poliser som varje dag finns utanför ambassaden har Londons kanske tråkigaste polisjobb. Att vakta ifall Julian Assange skulle försöka ta sig ut.

Det lär han inte göra. Poliserna får knappt se honom. Assange har visat sig från den lilla balkongen bara någon enstaka gång.

Men hela denna operation kostar förstås en massa pengar. Det lär vara en av orsakerna till att britterna nu tröttnat.

En annan är förstås det i längden ohållbara att bara låta Assange leva i ett slags limbo inne på ambassaden. Och han är ju inte ens åtalad.


Den svenska överåklagaren Marianne Ny vill förhöra honom om de misstankar om våldtäkt och sexuellt tvång som han anklagas för av två svenska kvinnor. Assange vågar inte komma till Sverige, säger han, eftersom han fruktar utlämning till USA.

Ny har alltid hävdat att förhören måste genomföras i Sverige.  Assange och hans advokater menar att förhören går att genomföras i London.


Och nu ställer sig alltså även den brittiske regeringen - i form av biträdande utrikesminister Hugo Swire - i praktiken på Assanges sida. Vi ska då minnas att den brittiska regeringen knappast är någon vän av Wikileaks verksamhet.

Så här sa Swire till the Guardian:

– Låt mig säga att så här: om hon (Ny) skulle vilja komma hit och förhöra Mr Assange inne på ambassaden i London, skulle vi göra absolut allt för att underlätta det.

– Vi skulle faktiskt välkomna det.

Med andra ord. Res hit! Nu!

Det lär heller inte vara någon tillfällighet att budskapet kommer bara en vecka innan hovrätten ska ta upp Assange försök att få häktningsordern hävd.


Assange förlorade i tingsrätten i somras, men överklagade. I augusti vädjade sedan Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino både till Sverige och till Storbritannien att hitta en lösning på dödläget.

Alla börjar med andra ord tröttna på detta. Det är hög tid det får en lösning.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.