Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Läkares teori om Alexej Navalnyj

Läkaren: Svullnaden och utslagen tyder på kemisk förgiftning.
Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj vårdas på sjukhus i Moskva. Allergiproblem, säger sjukhuset, men hans egen läkare fruktar att han förgiftats.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Blev den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj förgiftad i helgen?

Hans läkare fruktar det.

Säkert är att gift är en rysk favoritmetod för att straffa eller röja Kreml-kritiker ur vägen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon fara för den 43-åriga Alexej Navalnyjs liv verkar det inte vara. Han vårdades på sjukhus 64 i Moskva dit han fördes från sin fängelsecell i går morse och har nu återförts till fängelset.

Han har drabbats av en allergisk reaktion, nässelfeber, enligt läkarna på sjukhuset. Omöjligt är väl inte det, men det hör till historien att Navalnyj aldrig tidigare varit allergisk mot något.

Men det kan också vara något allvarligare. En upptrappning av den ryska maktens angrepp mot den ryske oppositionsledaren.

Hans ögonläkare Anastasija Vasiljeva nekades först tillträde till honom men fick till slut observera honom via en dörr, och hon skriver på sin Facebook-sida att Navalnyj inte lider av någon allergi, utan av ”skadliga effekter av en odefinierad kemisk substans”.

Hon säger också att det inte går att utesluta att någon utomstående förgiftat honom. 

Det skulle i så fall vara en historia vi sett flera gånger förr i eller utanför Ryssland, ibland med dödlig utgång. Putin-kritikern Alexander Litvinenko avled exempelvis 2006 efter att ha förgiftats med det radioaktiva ämnet polonium i London 2006, den förre dubbelagenten Sergej Skripal överlevde en attack med nervgift i brittiska Salisbury 2018.

Den ryska politikern Vladimir Kara-Murza har två gånger, 2015 och 2017, sjuknat in och hamnat i koma efter vad han beskriver som förgiftning. Det finns flera andra exempel.

Alexej Navalnyj själv angreps med desinfektionsmedel vid en attack 2017 och fick skador i ansiktet och ena ögat. Men detta skulle vara första gången han förgiftats om läkarens misstankar visar sig korrekta.

Han har varit en nagel i ögat på Vladimir Putin sedan över tio år. Den ryske presidenten gör sitt bästa för att ignorera honom och nämner inte ens hans namn offentligt.

Men makten ingriper gång på gång mot Navalnyj och han har tvingats vänja sig vid kortare fängelsestraff inför exempelvis val eller stora manifestationer. Det var exakt vad som hände i onsdags i förra veckan när han greps några dagar inför ett stort protesmöte i Moskva.

En demonstrant grips av rysk polis vid helgens manifestation i Moskva. Över 1 300 personer greps.Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 1 300 personer greps i lördags, det mest omfattande massgripandet i den ryska huvudstaden sedan protestvågen 2011 och 2012. Det stundar lokalval i Moskva i september och oppositionen protesterar mot att många av deras kandidater inte tillåtits ställa upp.

Alexej Navalnyj har anhängare främst bland unga i ryska storstäder och har en stor närvaro på sociala medier. Inget kan skydda honom om maktens män i Kreml verkligen beslutar sig för att göra sig av med honom, men priset för detta skulle säkerligen bli för högt för den ryske presidenten.

Det är lite som med den ryske oligarken Michail Chodorkovskij, som numera lever i exil i London. När jag träffade honom där i fjol sa han:

– Jag är ett större hot mot Kreml död än levande, annars skulle de ha kommit efter mig för länge sedan.

Chodorkovskij verkar från exilen och hoppas kunna reformera Ryssland därifrån. Alexej Navalnyj fortsätter sin till synes hopplösa kamp inifrån Ryssland och betalar ett pris i form av ständiga trakasserier och korta fängelsestraff.

Men mörkare hot finns också. Det uppsvullna ansiktet på sjukhus 64 är möjligen en varning om detta.