Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kvinnorna som Donald Trump inte vill prata om

LONDON. Donald Trump trodde han skulle bli Times ”Årets Person” för andra året i rad.

Men det blev i stället en grupp han själv så gott som ignorerat.

De många kvinnor som brutit tystnaden och i år berättat om sexuella trakasserier.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

USA:s president fick nöja sig med andra platsen i år. Det var ju honom som den amerikanska veckotidningen Time utsåg till årets person i fjol, det år han vann presidentvalet.

Han har alltid gillat att hamna på omslagen till veckotidningarna. Många är inramade hemma på väggen i hans gamla kontor i Trump Tower, New York.

Han twittrade själv ut att han förmodligen skulle vinna i år igen eftersom Time ville fotografera och intervjua honom. Men han ville inte träffa någon reporter eller fotograf, sa han.

Time gick ut med en dementi och sa att de aldrig i förväg avslöjar vem som blir vinnaren. När de inte kunde ge Trump någon garanti om vinst, så ville han inte vara med.

Det svider säkerligen en del för Trump. Det är få personer som vunnit titeln två gånger. En av dem är hans företrädare Barack Obama. Klart Trump ville slå honom genom att bli utsedd två år i rad (Obama fick titeln 2008 och 2012).

Priset - som delats ut sedan 1927 - går till den person som ”på gott och ont har gjort mest för att påverka händelserna under året”. Det är inget Nobelpris detta. Adolf Hitler fick titeln 1938, Josef Stalin 1939. Kim Jong-Un kunde ha vunnit i år.

LÄS OCKSÅ: #Metoo årets person i tidningen Time magazine

Men det blev alltså ingen person, utan en rörelse. Sådan har hänt förr. 2014 gick det exempelvis till dem som hade bekämpat Ebola-epidemin i västra Afrika, 2011 hedrades de många som rest sig och protesterat under den arabiska vårens år.

Och ingen kan rimligen invända mot att de många kvinnor - och några män - som i år höjt sina röster och talat ut om sexuella trakasserier är en värdig pristagare. Få fenomen har som #metoo drivit händelseutvecklingen 2017.

Sverige är ett av de länder som kanske påverkats mest där yrkesgrupp efter yrkesgrupp skapat sin egen hashtag. Lokala sådana har dock uppstått på många, många andra platser i världen, på många olika språk.

Och listan över män som fallit växer för bokstavligen varje dag. Här i Storbritannien valde exempelvis försvarsminister Michael Fallon att avgå över alltför närgånget beteende i det förflutna mot en journalist.

I USA meddelade precis John Conyers, den svarta kongresspolitiker som suttit längs, att han inte ställer upp för omval, efter anklagelser att han trakasserat medarbetare. Skådespelare som Kevin Spacey har fallit.

LÄS OCKSÅ: Trump ”tackar nej” till att bli årets person

Inte heller Time Magazine har klarat sig. När jag bevakade de amerikanska presidentvalen 2008 och 2012 så var Time-journalisten Mark Halperins blogg obligatorisk läsning. Han är borta även han.

Många av de män som anklagats nekar, säger att de inget minns eller att det inte var så allvarligt menat. Det finns dock en person som på band medgett hur han gillar att bete sig:

– Du vet, jag är automatiskt attraherad till skönheter - jag börjar bara kyssa dem. Det är som en magnet. Bara att kyssa. Jag väntar inte ens. När du är en stjärna, så låter de dig göra det. Du kan göra allt.

Han har dock jobbet kvar. Fast nyheten om Donald Trumps beteende - för, ja det var bland annat så här han uttryckte sig på bandupptagningen - kom ju ut redan under valspurten. Ett dussintal kvinnor berättade om hur han betett sig. Amerikanerna visste vem de röstade på och gav jobbet till.

Men det kanske inte är så underligt att Trump inte twittrat så ofta om #metoo. Och han - när detta skrivs - inte sagt något om Times val av årets person.

Han kör en gammal favorit i repris stället i sin första tweet för dagen i dag: MAKE AMERICA GREAT AGAIN. 42 600 likes i skrivande stund.