Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kvinnor är favoriter att bli Bidens tyngsta ministrar

Expressens utrikesredaktör: ”Det är problematiskt för administrationen att inte Trump har erkänt sig besegrad”.
Blivande vicepresidenten Kamala Harris och blivande presidenten Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HOW HWEE YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har redan utsett USA:s första kvinnliga vicepresident med sitt val av Kamala Harris.

Men det kommer mera.

Han väntas utnämna flera kvinnor till de tyngsta ministerposterna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Arbetet är redan i full gång för den tillträdande president Joe Biden. Han har ett stort antal utnämningar han måste bli klar med före den 20 januari 2021 då han formellt blir USA:s 46.e president.

Eftersom president Donald Trump vägrar att ge upp och många republikaner ger honom stöd i att anklagelser måste utredas och prövas, så ligger det också i Bidens intresse dessa dagar att göra de saker en tillträdande president brukar göra.

Joe Biden är en skrockfull man, så han undvek under valkampanjen att fatta några avgörande beslut om vilka han tänkte utnämna i fall han nu skulle vinna valet.

Men han är säkerligen mer förberedd än vad Donald Trump var när han vann valet 2016. Trump blev själv ungefär lika överraskade som de flesta andra över att han segrade.

Så överraskad lär inte Biden ha blivit. Och han har redan tidigare gjort klart att han har för avsikt att tillsätta en bred regering som kommer att avspegla hur USA ser ut. Det vill säga, räkna med att många av ministrarna blir kvinnor eller icke-vita.

Amerikanska medier spekulerar redan om vilka de tunga utnämningarna blir och grundar sig på samtal med källor i Bidens närhet. Några favoriter har redan utkristalliserat sig. De fyra tunga posterna i regeringen är försvar, utrikes, finans och justitieministrarna.

Så låt oss börja där:

Försvarsminister: Michele Flournoy

Michele Flournoy.
Foto: ANDY WONG / AP AP POOL

Ett namn som de flesta tycks eniga om. Michele Flournoy skulle bli den första kvinnliga försvarsministern i USA:s historia. Hon är en tung försvars- och säkerhetsexpert som bland annat hade en högt uppsatt position i Barack Obamas försvarsdepartement. Hon nämndes redan då som en tänkbar försvarsminister. Ingen favorit för demokraternas vänsterflygel, men de brukar inte bry sig om försvarsministerposten.

Utrikesminister: Susan Rice

Susan Rice.
Foto: MARK HUMPHREY / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden gillar Susan Rice och hon tillhörde finalgänget även som vicepresidentkandidat innan Biden gjorde sitt val. Rice var FN-ambassadör och sedan nationell säkerhetsrådgivare under president Barack Obama. Hon skulle dock inte bli USA:s första afro-amerikanska, kvinnliga utrikesminister. Det blev Condoleezza Rice (inte släkt) under president George W Bush. Ett problem för Susan Rice är att republikanerna inte gillar henne och om de behåller kontrollen över senaten så kan det bli svårt att få henne nominerad. Ett annat namn som nämns är William Burns, en veteran från UD.

Finansminister: Lael Brainard

Lael Brainard.
Foto: Eva Ho / Federal Reserve

Även hon skulle skriva historia. Hon skulle bli landets första kvinnliga finansminister. Senator Elizabeth Warrens namn har också nämnts men även hon tros få problem med republikanerna eftersom hon ses som för långt ut till vänster. Lael Brainard ingår i den amerikanska riksbankens, Federal Reserves, ledning och arbetade även på finansdepartementet under Barack Obama. Anses stå till mitten i politiken.

Justitieminister: Doug Jones

Doug Jones.
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Har långvarig erfarenhet av medborgarrättsfrågor i den amerikanska södern. Han är också en gammal vän till Joe Biden. Han har just blivit av med jobbet eftersom han förlorade sin plats som senator från Alabama. Även här finns dock kvinnliga namn som nämns, exempelvis Sally Yates, biträdande justitieminister under Barack Obama. Hon fick sparken av Donald Trump i början av dennes tid som president.

Den första utnämningen som Joe Biden gjort är dock inte någon minister, utan den viktiga posten som stabschef i Vita huset. Den typen av utnämningar är enklare för en tillträdande president eftersom de inte behöver senatens godkännande.

Joe Biden hade tre stabschefer under de åtta år han var vicepresident och han plockade en av dem, Ron Klain som även hade rollen som högsta ansvarig för USA:s kamp mot ebola 2014.

Ron Klain kunde tidigare också stoltsera med att han spelades av Kevin Spacey i HBO:s film ”Recount” om valdramat 2000 då Klain ledde Al Gores kamp för att få rösterna omräknade i Florida.

Men det var förstås innan Kevin Spacey på grund av #metoo blev persona-non-grata både i Hollywood och Washington.

Har presenterat en flerpunktsplan för hur USA ska jobba för att rädda klimatet.