Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kurz misstag – han trodde att han kunde tämja FPÖ

Sebastian Kurz blev på måndagen den förste österriskiska kanslern att falla i en misstroendeomröstning.Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST.

Många varnade Sebastian Kurz för att sätta sig i regering med yttersta högern i Österrike.

I dag fick han betala priset – han blev den förste österriskiska kanslern att falla i en misstroendeomröstning.

Men räkna inte ut unge Kurz för det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han var bara 31 år när han tillträdde som Österrikes kansler hösten 2017, den yngste regeringschefen i landets historia och i Europa.

Sebastian Kurz har just slagit ett par nya österrikiska rekord. Han blev den första kanslern att bli avsatt tillsammans med sin regering i det moderna Österrikes historia.

Kurz blev också med sina 525 dagar på jobbet den kortvarigaste kanslern Österrike upplevt. Men ända kan han mycket väl återkomma på posten efter det nyval som Österrike nu ska hålla.

För det är ju inte i första Kurz och hans ÖVP som orsakat den här regeringskrisen, det är den förra koalitionspartnern FPÖ och framför allt den förre partiledaren Heinz-Christian Strache som ställt till det.

Det var från början ett kontroversiellt beslut av Kurz att bilda en koalitionsregering med FPÖ, ett högerpopulistiskt parti med rötter bland nynazismen. När ÖVP förra gången – år 2000 – bildade en koalitionsregering med samma parti så svarade EU med att bojkotta Österrike.

Österrike har annars i oftast styrts av en storkoalition mellan konservativa ÖVP och socialdemokratiska SPÖ. FPÖ har dock blivit rumsrenare de senaste åren och gjort sig av med de värsta extremisterna.

Sebastian Kurz menade att han kunde tämja dem och att hans parti ÖVP skulle tjäna mest på regeringssamarbetet. Nå, FPÖ gick inte riktigt att tämja.

Sebastian Kurz hade haft problem tidigare med flera medlemmar i partiet, men filmen på Heinz-Christian Strache blev droppen. Den gjordes på Ibiza sommaren 2017, några månader före valet.

Det är fortfarande inte helt klart vilka som gjorde filmen men Strache blev lurad. Han trodde han träffade en släkting till en rysk oligark som ville investera i österrikiska intressen.

Strache tyckte att hon skulle köpa den österrikiska tidningen Kronen Zeitung och ändra det redaktionella innehållet och i stället börja skriva positivt om FPÖ. På ungefär samma sätt som Viktor Orbán och Fidesz gjort i Ungern. Han erbjöd också byggkontrakt till ryssarna.

Strache avgick så fort filmen blev känd. Men Kurz nöjde sig inte med det utan sparkade även ut den kontroversielle inrikesministern Herbert Kickl, även han från FPÖ. Det ledde till att FPÖ i protest hoppade av regeringen.

Slutresultatet blev den misstroendeomröstning som hölls under måndagen, en omröstning som Kurz allså som väntat förlorade. Det blir Österrikes president Alexander van der Bellen som får utse vem som ska styra en övergångsregering fram till ett planerat nyval i september.

Men allt är inte elände för Kurz. För han och hans parti har inte fått betala i popularitet för det spruckna regeringssamarbetet med FPÖ. Tvärtom.

ÖVP blev Österrikes största parti vid valet 2017, med 31,5 procent av rösterna. FPÖ kom den gången trea, med 26 procent, strax efter SPÖ.

Och vad blev resultatet i det just genomförda EU-valet, ett val som alltså kom en vecka efter att Strache-skandalen detonerade? Jo, Kurz och hans ÖVP gick framåt och vann 34,5 procent av rösterna. FPÖ däremot tappade och fick 17,2 procent. SPÖ fick 23,4 procent. 

Det har gått dåligt för flera traditionella högerpartier i Europa som försökt anamma högerpopulisternas budskap. Spaniens Partido Popular är ett exempel, franska republikanerna är ett annat.

Men det är inte lärdomen i Österrike. Frågan är dock om Kurz hittar någon ny koalitionspartner om siffrorna skulle stå sig även efter det österrikiska nyvalet. FPÖ har fått sin chans och det misstaget lär Kurz inte begå igen.