Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Krig mellan Iran och USA inte långt bort

Analytikern: Så allvarlig är situationen mellan USA och Iran.
Nedskjutet. Iran har skjutit nere en amerikansk drönare av typen RQ-4C Global Hawk. En allvarlig upptrappning.Foto: DIVIDS / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST.

Det här går definitivt åt fel håll.

Iran har skjutit ner ett amerikanskt spaningsplan.

Den enda trösten är att det rör sig om en obemannad drönare. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Detta har inte varit en bra vecka kring Persiska viken. Inte alls.

Det började förra torsdagen med attacker mot två fartyg i Oman-bukten, fortsatte med beskedet från Iran i måndags att landet är på väg att överträda mängden anrikat uran och samma dag tillkännagivandet att USA sänder ytterligare soldater till området.

Upptrappning av ett redan spänt läge med andra ord. USA anklagar Iran för attackerna mot fartygen - de använde sig bland annat av magnetiska minor - men hittills har Iran undvikit att utmana amerikanska mål. Det ändrades i dag.

Det handlar alltså om en obemannad drönare, men detta är inte den lilla typ av drönare som tar dina tuffa bilder från ovan.

Pentagon bekräftar att ett RQ-4 Global Hawk blivit nedskjutet. Det är en jetdriven drönare som är lika stor som en svensk Gripen, ja större. Spännvidden är hela 40 meter jämfört med Gripens dryga 8 meter.

Spännvidden är hela 40 meter.Foto: ERIK HILDEBRANDT / DIVIDS / HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Så det är ett avancerat och dyrt stycke militär utrustning vi talar om. Global Hawk används framför allt för spaningsuppdrag, den typ av uppdrag som tidigare flögs av bemannade flygplan.

Iran hävdar att planet sköts ner över iranskt territorium. Hossein Salami - befälhavare för Irans revolutionära garde - säger i ett uttalande att Irans gränser är röda linjer som inte får överträdas.

USA påstår att planet befann sig över internationellt vatten över Oman-bukten, drygt 30 kilometer från Irans kust, när det sköts ned. Planet träffades av en luftvärnsrobot.

USA har tidigare varnat Iran med mycket skarpa ord från att angripa amerikanska mål. Om detta varit ett bemannat flygplan och en amerikansk pilot dödats så hade läget nu varit riktigt, riktigt allvarligt.

Hossein Salami - befälhavare för Irans revolutionära garde.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Konflikten förvärras mellan USA och Iran.

Men det är illa nog som det är. Vi har att göra med två mycket oförutsägbara ärkefiender, med pressade mullor i Teheran i ena ringhörnan och med den vulkaniske Donald Trump i den andra.

Om det är Iran (och mycket tyder på det) som ligger bakom attackerna mot fartygen i förra veckan - och förra månadens attack mot fyra fartyg som låg för ankar - så visar det på en vilja att ta allt större risker i tron att USA inte kommer att agera på allvar. Få amerikaner önskar en ny konflikt i Mellanöstern.

Trump har hittills varit lika oförutsägbar som alltid. Hans beslut att lämna kärnenergiavtalet med Iran i fjol och öka pressen på Iran syftade egentligen till att tvinga iranierna till att omförhandla avtalet, men Iran har svarat med ökad aggressivitet i stället. Föga förvånande.

Trump har tidigare hotat Iran med ohyggliga konsekvenser. Så sent som i maj twittrade han: ”Om Iran vill se strid, så kommer det att innebära det officiella slutet för Iran. Hota aldrig USA igen”.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1130207891049332737

Vad innebär ”officiella slutet”? Det påminner lite om det ”eld och raseri” han hotade Nordkorea med innan han och Kim Jong-un kom på bättre talan med varandra.

Men när Iran nu trappat upp, så har Trump snarare tonat ner konflikten. I en intervju med Time Magazine så kallade han attackerna mot fartygen för ”väldigt obetydliga” och han uppges ha uppmanat sina underlydande att tona ner retoriken mot Iran.

Han har ett par hökar i sin närhet, den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo, som inte har något emot att ge Iran en militär örfil eller två. De lär argumentera för att amerikansk ovilja att svara, bara kommer att uppmuntra iranierna att slå till på annat håll.

Mitt i allt detta råder också oklarhet i USA:s högsta militära ledning. Patrick Shanahan var på väg att bli ny försvarsminister efter Jim Mattis, men han slutar på jobbet till helgen och ska bytas ut mot Mark Esper.

Jim Mattis klev själv ner från försvarsministerposten vid årsskiftet i protest mot Donald Trumps beslut att dra tillbaka soldater från Syrien. Det är garanterat många som saknar Mattis dessa dagar och hans mer moderata inflytande på Donald Trump.

Fortsätter det så här, så är snart en väpnad konflikt mellan USA och Iran ett faktum. Donald Trump kallade i dag nedskjutningen ett ”väldigt stort misstag” och att vi inom kort kommer att få se vad USA svar blir.

Han har ett stort beslut att fatta.