Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Kinas nya legoattack mot USA: ”Är farligt”

Sociala medier är viktigt slagfält i propagandakriget.
Foto: Youtube
Kina har lärt sig att vässa sina vapen där.
Foto: Youtube
Donald Trump och Xi Jinping.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Sociala medier är viktigt slagfält i propagandakriget.

Kina har lärt sig att vässa sina vapen där.

Och hånar USA:s hantering av coronaviruset med en lego-video.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, Lego har inget att göra med den knappa två minuter långa film den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua lagt ut på nätet. Men det är legofigurer som kineserna använder.

USA representeras av en lego-frihetsgudinna och Kina symboliseras av en terrakottakrigare i lego och lite sjukvårdspersonal.

Filmen lades ut den 30 april och har setts av över två miljoner på Youtube. Däribland amerikaner som ibland motvilligt medger att filmen är rätt effektiv.

”En sån skam detta är: Kineserna säger sanningen”, skriver exempelvis någon som kallar sig Jeff på twitter.

Helt sann är den förstås inte. Filmen antyder inget om hur Kina i början försökta tysta ner coronavirusutbrottet. Men som all god propaganda, innehåller den också flera korn av sanning.

USA hånas rätt skoningslöst i filmen som kallas ”Once upon a virus” och som mest består av en tidslinje och kort, rapp dialog mellan den kinesiska figuren och den amerikanska.

Så här låter det bland annat.

Januari:

Kina: Vi har upptäckt ett nytt virus.

USA: Och sen då?

Kina: Det är farligt.

USA: Det är bara influensa.

När Kina uppmanar folk att stanna hemma, så svarar USA att det är ett brott mot mänskliga rättigheter, när Kina säger att man bygger sjukhus, så kallar USA det koncentrationsläger och så vidare.

I mars är förstås läget annorlunda, siffrorna går ner i Kina, folk börjar dö i USA och nu undrar Frihetsgudinnan varför hon inte blev förvarnad. Det hela slutar med att USA säger:

– Vi har alltid rätt. Även när vi motsäger oss själva.

Det är ett budskap som också tycks gå hem hos många kineser. När USA passerade över en miljon rapporterade fall av corona kallade kinesiska Weibo-användare det amerikanska svaret på coronaviruset för ”2020 års skräckfilm”.

”Trump säger att ett dödstal på 100 000 ”inte är dåligt” -trendade också på Weibo för några veckor sedan efter att Donald Trump gjort ännu ett uppmärksammat uttalande.

Och även Kina-experter i USA medger att lego-filmen varit effektivt.

– Den är rätt klipsk. Den tar upp en oro som redan existerar, säger statsvetaren och Kina-experten Rina Miter vid Oxford universitetet till MSNBC.

PW Singer är specialist på krigföring och propaganda på 2000-talet och han ser Legofilmen som ett tydligt exempel på att Kina lärt sig av Ryssland när det gäller att sprida propaganda på sociala medier.

– Det är som den där scenen i filmen Jurassic Park, säger Singer till Economist.

– Den där velociraptor-dinosaurien lär sig att vrida på dörrhandtaget. Det är vad vi just bevittnat med Kina och informationskrigföring.

Coronapandemin har lett till kraftigt försämrade relationer mellan USA och Kina, en del bedömare talar till och med om att detta är inledningen på ett nytt kallt krig.

Kinesiska diplomater världen över har använt Twitter och andra sociala medier för att hårt kritisera hur väst bemött viruset. Zhao Lijian, talesman för kinesiska UD, har till och med antytt att viruset kan ha planterats i Kina av amerikanska gästande soldater.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstår att covid-19 kommer från ett kinesiskt laboratorium. Kina kallar honom ”ond”.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt har USA kraftigt höjt tonläget mot Kina. USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger sig ha bevis för att viruset kommer från ett laboratorium i Wuhan, något som Kina bestämt förnekar.

USA har inte presenterat någon bevisning för sin beskyllning och de flesta epidemiologer tror att viruset spridits från en fladdermus via ett annat djur - möjligen myrkotte - till människan. Kina har svarat med att kalla Pompeo ”ond” och ”mänsklighetens fiende”.

Och det lär komma mera. USA:s president Donald Trump tycks också inställd på att använda Kina som ett vapen i presidentvalet i höst och har redan kallat virusangreppet värre än japanernas attack mot Pearl Harbor 1941.

Kinas UD har precis gått till motangrepp och publicerat en 30-sidig artikel med 24 ”absurda påståenden” från amerikanska politiker. De inleder med att citera president Abraham Lincoln:

”Du kan lura en del människor alla gånger, och lura alla människor någon gång, men du kan inte lura alla människor hela tiden.”

Så PR-kriget mellan USA och Kina fortsätter, och visar inga tecken på att avta.
Konspirationsteori sprids – nu hotas Maatje Benassi: ”Mardröm”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.