Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kina tog hotet på allvar – har Europa gjort det?

Känner du av influensalikande symptom eller har varit ute och rest i ett land där många har blivit smittade av coronavirus är det viktigt att du söker vård.
Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Folk framför Eiffeltornet.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Kinas ledare bröstar sig över landets kamp mot coronaviruset.

Och det är med viss själbelåtenhet de blickar västerut.

Nu får vi se hur Europa och väst klarar detta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var i Kina allt började. Misstag begicks, försök att slå larm tystades ned, en läkare som tidigt förstod faran blev förhörd av polis och dog sedan av sjukdomen.

I väst riktade många kritik mot bristerna i det auktoritärt styrda Kina. Den här typen av censur och försöka att tysta ner skulle inte vara möjligt i våra öppna demokratier. 

Antagligen sant. Men sant är också att Kina sedan agerade snabbt - och ja brutalt - men myndigheterna tog onekligen hotet på största allvar.

Mångmiljonstäder stängdes ner. Folk tvingades sitta hemma. Redan i slutet januari var Pekings normalt så igenkorkade gator så gott som öde. För att inte tala om Wuhan.

Antalet nya fall har nu sjunkit dramatiskt i Kina. Landet rapporterade i helgen färre nya fall än Italien. Än i Frankrike.

Visst, de låga siffrorna väcker frågetecken, men det verkar onekligen som om att siffrorna går åt rätt håll i Kina. Det används förstås i den kinesiska propagandan.

Detta kommer att tas som intäkt för det kinesiska systemets överlägsenhet och än större glorifiering av president Xi Jinping. Eller som statsvetaren Dong Yuzhen säger till Folkets dagblad:

– Kinas kamp mot epidemin visar att Kinas kommunistparti är det politiska parti med störst kapacitet att styra i mänsklighetens historia.

Det var helt rätt att rikta kritik mot Kinas haltande start. Frågan är hur väst och Europa sedan agerat när coronaviruset även kommit hit. Kina förstod allvaret. Gör Europa? 

Minns ni nyheten att Kina skulle bygga två nya sjukhus på en vecka i Wuhan? Hur många coronasmittade var kända i Kina då tror ni? Svaret är 830.

Grävmaskiner bygger ett nytt sjukhus i Wuhan i början av utbrottet. Det tog dem en dryg vecka.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns i dag över 7 300 fall i Italien. Det finns över 1 200 i Frankrike, över 1 100 i Tyskland. Larmen börjar nu komma om brist på vårdplatser. Kina har redan stängt ett par av sjukhusen de byggde (och jo, de smällde upp dem på en dryg vecka).

Frankrike har nu lika många fall som Italien hade för dryg vecka sedan, men i Paris och andra städer i går samlades tiotusentals för att fira Internationella kvinnodagen. 

I Tyskland spelades ligafotboll i helgen inför publik alldeles intill en region som är en av smitthärdarna i landet. Och I Sverige hade vi förstås Melodifestivalfinal inför storpublik i landets klart mest drabbade stad (danskarna gjorde det utan publik).

Italien har nu kraftigt trappat upp åtgärderna, men Roberto Burioni på San Raffaele-sjukhuset i Milano säger till Wall Street Journal att hans landsmän kraftigt undervärderat risken ända fram till nu.

– Fram till helgen så fortsatte folk åka till skidorterna, idrottsevenemang. Folk har inte förstått hur viktigt deras personliga uppträdande är för att stoppa viruset.

Italiensk sjukvårdspersonal hämtar kroppen efter en man som avled i corona. Italien har över 7 300 sjuknat in och minst 366 har avlidit.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kina verkar ha fått hejd på sjukdomen, men den andra sidan av myntet är förstås att vi inte vet det framtida priset för det. Landet har i praktiken stått still i nästan två månader.

Det ekonomiska priset kan bli skyhögt. En del fruktar att medicinen kommer att bli kostsammare än sjukdomen. Och Kina riskerar förstås nya utbrott när folk väl börjar återvända till arbetet.

Frågan i väst och Europa är dock snarare om vi har kapaciteten att hejda virusets framfart. Kinas auktoritära ledare är värda kritiken, men det är också politiker som Italiens Nicola Zingaretti - ledare för regeringspartiet  Demokratiska partiet - som den 27 februari lade ut en Instagram bild på sig själv i goda vänners lag på en pub i Milano. Så här skrev han:

”Låt oss inte upphöra med våra vanor, vi kan inte stänga ner Milano och Rom. Vår ekonomi är starkare än fruktan. Låt oss gå ut och ta en drink, en kaffe, en pizza.”

I helgen meddelades att Nicola Zingaretti insjuknat i corona. Kort därefter stängdes Milano ner.