Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kinas ilska handlar mest om Gui Minhai

Historien med de kinesiska turisterna gav Kina en chans att slå tillbaka efter den svenska kritiken om Gui Minhai.

Vi är ett ”litet land i norra Europa” i Kinas ögon.

Som bröstat sig om den fängslade förläggaren Gui Minhai.

Historien om de tre turisterna är ett sätt för Kina att slå tillbaka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Relationerna mellan Kina och Sverige har traditionellt sett varit rätt goda. Kina har aldrig glömt att Sverige var det första västerländska land som erkände den kommunistiska Folkrepubliken Kina redan 1950.

Men på sistone har något gått snett. Det handlar främst om den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Han har suttit fängslad i över 1 000 dagar och Sverige har riktad hård kritik mot Peking, kampanjer har startats för att han ska friges, demonstrationer har hållits utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Sånt gillar inte makten i Peking. Den kinesiska ambassaden i Stockholm har exempelvis gått ut och fördömt enskilda svenska journalister som granskat Gui Minhai-fallet.

Och minns hur hård reaktionen blev när Norge 2010 gav fredspriset till människorättsaktivisten Liu Xiabao. Det ledde under flera år till iskyla i relationerna.

 

Så illa är inte relationerna med Sverige, men historien med de tre kinesiska turisterna visar ännu en gång hur irriterade kineserna är. En nyhet som slagits upp stort i Kina. 

Det ska väl inte helt uteslutas att historien från början var arrangerad från kinesernas sida, men det troliga är att detta rör sig om en kulturkrock. Tre kinesiska turister som betedde sig som om de var hemma i Kina.

Där är det inte ovanligt på hotell att kinesiska gäster tar till olika knep för att skaffa sig ett rum om det är fullt, eller för att få ett bättre pris på rummet. Som att peka på klen hälsa.

I Sverige blev reaktionen en annan när de försökte stanna kvar i lobbyn. Polis tillkallades och scenen blev minst sagt emotionell. Främst vad det verkar från kinesernas sida. Saken ska nu utredas.

 

Kina har tidigare i kampanjer uppmanat kinesiska turister i utlandet att uppträda bättre och inte genera hemlandet. Att spotta offentligt är mycket vanligt i Kina, men kanske inte lika uppskattat i utlandet.

Så det som hände i Stockholm, skulle i en annan tid antagligen ha kunnat användas av de kinesiska myndigheterna som ett exempel på just hur kineser inte bör uppträda på hotell.

Men nu råkar det hända i Sverige. Det Sverige som gång på gång kritiserat Kina för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och - i kinesiska ögon - lägga sig i den kinesiska rättsprocessen.

 

Plötsligt fanns en chans att anklaga Sverige för hyckleri. Se bara hur den svenska polisen uppträder mot tre stackars kinesiska turister. Dumpade på Skogskyrkogården mitt i natten.

Och det råder ingen tvekan om att Kina här vill statuera exempel. Händelsen har slagits upp stort i statskontrollerade kinesiska medier och det är ett beslut som inte fattas av den lokale nyhetsredaktören.

Kina har till och med utfärdat en säkerhetsvarning för kinesiska turister i Stockholm. Det påstås finnas flera fall där kinesiska turister behandlats dåligt av polisen.

Kina råddes av sin förre ledare Deng Xiaoping att hålla en låg profil i utrikespolitiken, inte sticka ut hakan. Det gäller inte längre under Kinas nuvarande president Xi Jinping.

Kina är världens näst största ekonomi, ett land med ständigt växande muskler. Sverige är ”ett litet land i norra Europa” som det uttryckts i kinesiska medier och ska tydligen inse att det kostar att reta upp Mittens rike och gästande turister därifrån.