Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kina kan ta över den globala ledarrollen

Smoggen försvunnen i de kinesiska mångmiljonstäderna
Kinas president Xi Jinping bär skyddsmask under ett besök i Wuhan i förra veckan.Foto: XIE HUANCHI / XINHUA / POLARIS

Globala kriser har vi upplevt förr.

Men coronaviruset kan bli en vändpunkt.

Den ger Kina en chans att spela den ledande rollen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har kommit ett par siffror de senaste dygnen som tydligt visar hur omvänd situationen nu är. Kina har för första gången rapporterat noll nya inhemska fall.

Samtidigt angav Italien den högsta dödssiffran hittills, 475 döda på en dag. Kina kom aldrig upp i ett sådant högt dagligt tal ens när det var som värst där.

Dagen efter passerade Italien även Kina sett till antal totala dödsfall. Detta i ett modernt västerländskt land med 60 miljoner invånare. Kina har 1,4 miljarder, bara Hubei-provinsen har 60 miljoner.

Statsstyrda medier som Folkets Dagblad konstaterar förnöjt att antalet globala coronafall i veckan gick om Kina. Om Kina framgångsrikt lyckas begränsa utbredningen av viruset, samtidigt som väst misslyckas, så kan denna kris bli en viktig vändpunkt.

Den långsiktiga trenden har stått klart sedan en tid. Framtiden tillhör Asien. Kina kommer - med mindre än att en katastrofal vändning sker - snart att gå om USA som världens största ekonomi.

Den tid då Kina - enligt förre ledaren Deng Xiaopings lära - skulle ”avvakta tiden” och ”hålla en låg profil” är över. Dessa coronadagar är det Kina, snarare än USA, som agerar offensivt internationellt.

Kina har sänt experter och medicinsk utrustning eller lovat hjälp till flera länder, från Italien, till Filippinerna, från Irak till Peru. Den kinesiske mångmiljardären och entreprenören Jack Ma har också erbjudit USA hjälp med coronatester och ansiktsskydd.

Serbiens president Aleksandar Vucic uttrycker sig bittert så här:

– Europeisk solidaritet existerar inte. Det var en saga. Jag tror på min bror och vän Xi Jinping, och jag tror på kinesisk hjälp.

Medicinsk utrustning från Kina lossas vid Roms flygplats. Kina sände i förra veckan 31 ton hjälp.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA

Italien är det värst drabbade europeiska landet men har haft problem med att få hjälp av sina EU-grannar. När Michele Geraci, en före detta biträdande minister på det italienska ekonomidepartementet, får frågan av New York Times om inte den kinesiska hjälpen också avspeglar geopolitiska ambitioner, så svarar han:

- Jag vet inte och jag bryr mig inte. Om någon bekymrar sig över att Kina gör för mycket, så är andra länder välkomna att kliva in i stället. Detta är vad andra länder borde göra.

Men coronaviruset har snabbt förvandlat Europa till en kontinent där det tidvis varit varje land för sig självt. Gränser har stängts även mellan EU-länder.

Och USA har en president som från början lovat att ta hand om ”Amerika först” och som nu är upptaget med en enorm utmaning på hemmaplan.

– Detta kan bli den första globala krisen på decennier utan USA:s ledarskap och med ett tydligt kinesiskt ledarskap, säger Rush Doshi, Kina-expert vid Brookings Institute till New York Times.

Kinas ledare har inte ens tvekat att i dessa orostider trappa upp konflikten med USA genom att i praktiken utvisa de flesta journalisterna från tre tunga amerikanska tidningar. En del kinesiska företrädare har antytt att viruset planterats av USA.

Samtidigt får Kina förstås kritik från omvärlden för hur landet först handskades med utbrottet. Censuren, försöken att tysta ner. Och bara det att allt startade där.

Men det var ingen självklarhet att Kina skulle klara utmaningen när utbrottet väl var ett faktum. De verkar för tillfället ha gjort det, även om siffrorna ska bemötas med viss skepsis och Kina förstås riskerar en andra våg. Kinesiska studenter i USA och Europa reser nu hem eftersom Kina upplevs som så mycket säkrare.

Pekings internationella flygplats med återvändande kineser. De känner sig säkrare i Kina nu än i USA och Europa.Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT

Det råder ingen tvekan om att president Xi Jinping och det kinesiska kommunistpartiet kommer att använda Kinas coronakamp i internationell propaganda för att sprida bilden av det egna systemets överlägsenhet.

Om demokratierna i väst lyckas betydligt sämre än Kina så kommer det budskapet också antagligen att gå hem på en del håll. 

Kina klarade på många sätt finanskrisen 2008 bättre än väst, och Kinas ekonomiska motor bidrog sedan även till västs återhämtning. Coronaviruset är en utmaning av ett helt annat slag.

”Ta aldrig ledarrollen”, sa Deng Xiaoping också. Men ledaren nu heter Xi Jinping. Han har andra planer.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: Kina borde be världens om ursäkt för corona 

LÄS MER: Kinas ambassad kräver ursäkt efter debattartikel 

 

 

Venedig har varit utan turister i veckor - vattnets förändring är magisk