De två KLM-plan som anlände till Amsterdam i fredags, samtidigt som nyheten om den nya covid-varianten blev känd, gav stora rubriker.
Över 60 passagerare testade positivt för viruset och placerades i karantän. Av dem visade sig 14 ha just omikron. Men alla passagerare som inte testade positivt på planen kunde flyga vidare mot sina slutdestinationer.
För kinesiska läsare framstår det som ofattbart. I Kina skulle alla ombord ha placerats i minst två veckors karantän, oavsett vaccinstatus, oavsett vad PCR-testet sa.
Det är så det fungerar sedan länge i Kina, det enda kvarstående större landet som har som mål att helt utrota covid-19. Så när länder som Israel och Japan nu stänger sina gränser, så är det många kinesiska kommentatorer som lätt skadeglatt konstaterar att: Vad var det vi sa?!
Global Times är en tidning med hög profil som står kommunistpartiet nära. Tidningen beskyller i en ledare väst för att ha misslyckats med sin strategi mot sjukdomen och att länderna där nu är rädda.
– Om omikron varianten inleder en ny våg av attacker så är Kina bäst lämpat att blockera dess invasion, heter det också.
Kina valde från början att stänga sina gränser och lyckades med mycket hårda restriktioner bekämpa ner viruset på hemmaplan. Kina har inte rapporterat ett enda officiellt dödsfall sedan i april i fjol.
Den officiella är dödssiffran 4 849. Den verkliga siffran är tämligen garanterat högre, fler avled i början, men sedan länge verkar landet verkligen ha bra kontroll över sjukdomen.

Delta-varianten har även smugit sig in i Kina, så helt ointaglig är inte den kinesiska fästningen, men utbrotten leder omedelbart till lokala nedstängningar och masstestning på kort tid. Resten av befolkningen kan dock leva hyfsat normalt.
Utländska turister och studenter är inte välkomna i landet. Kinesiska medborgare kan så klart resa dit, liksom utlänningar som har officiell anledning att besöka Kina.
Men alla placeras i karantän vid ankomsten. Flera karantänscentrum har byggts, det första öppnade utanför storstaden Guangzhou under hösten. 5 000 rum utspridda i flervåningshus som ser ut som ett stora armébaracker.
De är dit alla ankommande transporteras direkt från flygplatsen. Minst två veckor i enskild isolering väntar. Maten serveras av robotar.
Resultatet har förstås blivit att kineser i praktiken isolerats från resten av världen. Medan så gott som alla andra länder lärt sig leva med covid-19 så tänker Kina med vaccin - över 76 procent är dubbelvaccinerade -, stängda gränser och snabba restriktioner där det behövs, besegra viruset.
Om det går, återstår att se. Men kinesiska företrädare har reagerat med lugn inför larmen om Omikron.
– Kina snabba respons strategi kan klara av de olika covid-varianterna. Jag tror inte omikron kommer att ha någon större påverkan på Kina för tillfället, skriver Zhang Wenhong, infektionsläkare vid Huashan-sjukhuset i Shanghai på Weibo, Kinas variant på twitter.

Kinas kommunistledare - med Xi Jinping i spetsen - använder också pandemin som ett propagandavapen för den kinesiska modellen. USA har över 780 000 döda. Och detta i ett land som har mindre än en fjärdedel av Kinas befolkning.
Den kinesiska slutsatsen är att svårigheterna i USA och Europa med att bekämpa viruset och att exempelvis placera personer i karantän, i grund och botten handlar om ländernas politiska statsskick. Och att - i Pekings ögon - Kinas system är det överlägsna.
Frågan är dock förstås hur länge Kina kan bibehålla sin isolering och till vilket pris. Svaret är antagligen ett bra tag än.
Kinas smittskyddsinstitut publicerade nyligen en studie där slutsatsen var att om Kina lättar på restriktionerna, inför en politik likt den amerikanska så riskerar landet att få så många som 637 000 nya fall per dag.
Slutsats: Kina måste behålla sitt nuvarande system och den rapporten kom innan omikron gjorde sin entré.
Nu förblir Kinas portar definitivt stängda.