Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kim Jong-un kan ostraffat provocera

Nordkorea avfyrade nya projektiler i natt.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un ser den senaste av sina kortdistansrobotar flyga iväg. Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea fortsätter med nya missiltest.

Det är vapen de delvis finansierat med cyberattacker, enligt en ny FN-rapport.

Men än nappar inte Donald Trump på Kim Jong-uns provokationer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är den där tiden på året då spänningen traditionellt har stigit på den koreanska halvön. USA och Sydkorea brukar hålla stora gemensamma militärövningar den här tiden och det gillar Nordkorea inte alls.

Efter det historiska första mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore i juni i fjol så meddelade Trump efteråt att USA nu tänkte ställa in alla militärövningar.

Det kom som en överraskning även för hans egna generaler. De blev inte glada. Den här typen av övningar är viktiga för att bevara beredskapen i Sydkorea.

Sant är att de minskat i omfattning, men de har inte ställts in helt. Sommarens övning - Dong Maeng - har börjat så smått och kör igång på allvar den 11 augusti.

Det är delvis mot den bakgrunden vi ska se de fyra raket- och missiltest som Nordkorea genomfört sedan den 25 juli. Det senaste testet ägde rum under tisdagsmorgonen och denna gång avlossades missilerna från sydvästra Nordkorea och landade i Japanska sjön.

En grupp sydkoreaner bevittnar de ännu ett av Nordkoreas missiltest.Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt kommer nu den typ av varningar från Nordkorea som vi vant oss vid genom åren. Nordkorea kan ”slå in på en ny väg”, heter det bland annat i ett uttalande från Nordkoreas UD som också konstaterar att:

”USA:s och Sydkoreas myndigheter talar utåt om dialog, men när de lutar sig tillbaka, så vässar de sina svärd och orsakar oss skada.”

Men Kim Jong-un kan mycket väl bara använda övningarna som ett svepskäl för att testa ny teknik och nya vapen. Enligt nordkoreanska uppgifter så har landet testat kortdistansrobotar som bland annat går att styra i luften, något som gör dem svårare att skjuta ner.

Det kan tyckas underligt att Nordkorea - ett land som utsätts för mycket hårda FN-sanktioner - ändå kan satsa miljarder på att utveckla nya vapen. Ett svar finns i en nyskriven FN-rapport.

Nordkorea tros ha tjänat motsvarande cirka 20 miljarder kronor på olika typer av cyberattacker, bland annat riktade mot valutabörser som handlar med kryptovalutor.

Nordkorea har länge satsat på cyberkrigare och använder mängder av kreativa, och illegala vägar, för att kringgå sanktionerna.

Det var dessa sanktioner som Kim Jong-un hoppades att USA skulle vara beredd att lätta på när han i februari mötte Donald Trump vid det andra toppmötet i Hanoi. Men Trump vägrade och avbröt mötet i förtid.

Donald Trump och Kim Jong-un skakar hand vid toppmötet i Hanoi i februari.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

De har sedan dess också skakat hand inne på nordkoreanskt territorium när Donald Trump i juni korsade den demilitariserade zonen. Det var mest en symbolisk handling och ett fototillfälle som ännu inte lett till några återupptagna förhandlingar.

Än så länge är det bara kortdistansmissiler - missiler med en räckvidd kortare än 1 000 kilometer - som Nordkorea testat. Kim Jong-un lovade i fjol att tills vidare avstå från att testa långdistansrobotar eller kärnvapen.

Så formellt bryter han inte sina löften mot Donald Trump. Han och nordkoreanska myndigheter undviker också att gå till personliga angrepp numera mot den amerikanska presidenten.

Men de nya robottesten är ett brott mot FN:resolution 1718 som förbjuder alla typer av nordkoreanska missiltester. Det är dock något som Donald Trump hittills inte brytt sig om att bli upprörd över.

Kortdistansrobotar utgör inget hot mot amerikanskt territorium (även om de kan nå de 29 000 amerikanska soldater som finns stationerade i Sydkorea) och Trump har hittills valt att tona ner Nordkoreas provskjutningar.

I en tweet konstaterade Trump att han inte ser detta som ett brott mot de överenskommelser han slutit med Kim Jong-un.

”Ordförande Kim vill inte göra mig besviken genom att svika förtroendet. Han vill inte göra sina vän, Donald Trump, besviken.”

Risken finns nu att Trump slagit över från att ha varit överdrivet aggressiv 2017 till att bli överdrivet förlåtande 2019. De nya vapnen oroar förstås också Sydkorea och Japan, de två länder i grannskapet som kan nås av missilerna.

Men för Kim Jong-un är det passande tider att provocera. Relationerna mellan Sydkorea och Japan har blivit synnerligen frostiga med en hotande handelskonflikt och USA har svårt att hålla sina allierade samordnade.

Kim Jong-un har också nyligen för första gången tagit emot Kinas president Xi Jinping på statsbesök, samtidigt som Kina och USA sjunker allt djupare in i ett handelskrig.

Så för tillfället verkar Nordkorea ostraffat kunna testa sina nya vapen. Frågan är om han vet själv var gränsen sedan går.