Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Kazakstans ledare gör som Putin vill

Kazakstan använder ryska trupper för att stoppa protesterna, Johan Engvall om läget i Kazakstan.
Militärtrupper i Almaty, Kazakstan.
Foto: VLADIMIR TRETYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oroligheterna i Kazakstan kom lite olämpligt för Rysslands president Vladimir Putin.

Han vill ha fokus nu på Ukraina och Nato.

Men Kazakstan har också visat hur Moskva – och Peking – vill att kriser ska lösas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett spänt lugn verkar ha lagt sig över Kazakstans största stad Almaty efter nästan en veckas oroligheter. Protesterna bröt ut förra söndagen mot höjda bränslepriser men riktades snart även mot den auktoritära regimen.

Omvärlden uppmanade till dialog och fredlig lösning. Kazakstans president, Kassym-Jomart Tokajev, hade ett annat svar i sitt tal till nationen under fredagen.

– Det är bara nonsens. Vad för slags förhandlingar kan föras med kriminella och mördare?

– De behöver elimineras och det kommer att ske.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokajev.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det är sällan auktoritära ledare uttalar sig så tydligt. USA uppskattar inte sånt, men Washington är inte längre den förebild, den överlägsna nation, som landet har varit.

Och titta på kartan var Kazakstan ligger. Ett enormt stort land med bara 19 miljoner invånare, inklämt mellan Ryssland och Kina, två länder som inte uppskattar folkliga protester.

Så Tokajevs hårda ord har mötts med gillande från Kinas president Xi Jinping. Kina köper också rakt av Kazakstans påståenden att utländska krafter ligger bakom protesterna. Inget tyder dock på det.

Även Rysslands president Vladimir Putin nickar gillande åt hur protesterna snabbt har slagits ned. Än viktigare, Ryssland har – på inbjudan av Tokajev - sänt cirka 2 500 elitsoldater för att skydda viktiga byggnader och flygplatsen i Almaty.

Detta har skett inom ramen för den säkerhetsorganisation som både Ryssland och Kazakstan är medlemmar i och som består av länder från forna Sovjetunionen.

Och Putin har garanterat ingenting emot att ”hjälpa” till på detta vis. USA:s utrikesminister Antony Blinken konstaterar skeptiskt att historien visat att för den som ”bjuder in Ryssland i sitt hus, så är det ibland svårt att få dem att lämna”.

Det är den här typen av inflytande Ryssland vill ha i länder som ingick i det forna Sovjetunionen. Och en femtedel av Kazakstans invånare är etniska ryssar.

Hur många som dödats i Kazakstan är oklart, få oberoende journalister har kunnat verka där, men både demonstranter och poliser uppges ha dödats. Plundringen i Almaty har varit omfattande.

Men Tokajevs order om att skjuta för att döda verkar för tillfället ha gett resultat. Folk väljer att stanna hemma.

Kazakstan vann sin självständighet i samband med Sovjetunionens kollaps 1991 och var ett av fem centralasiatiska länder som föddes. Verklig demokrati har inte slagit rot i något av dem.

Vladimir Putin har dock aldrig haft samma intresse för denna region som han har för de två slaviska länderna till väster om Ryssland, Belarus och Ukraina.

President Aleksandr Lukasjenka i Belarus har efter fjolårets förfuskade val och omfattande protester – som brutalt slogs ner – styrt sitt land in i Moskvas famn.

Men Ukraina är en annan historia. I Putins drömvärld skulle landets politiker – liksom Kazakstan – vända sig till Moskva för att få hjälp, ingå allianser och vid protester be Moskva om hjälp.

Så har som bekant inte skett. Nästa vecka väntar samtal mellan Ryssland och USA och Nato om de krav som Moskva ställt kring hur Nato ska få agera i östra Europa för att inte hota Rysslands säkerhet.

Det handlar bland annat om förbud för Nato att expandera – och ja, det inkluderar som det verkar även Finland och Sverige – och att Nato inte ska kunna placera ut främmande trupp i länderna i Östeuropa.

Det skulle skapa en ny världsordning i Europa och är inget USA eller Nato kan gå med på. Samtidigt har Ryssland laddat upp med över 100 000 soldater vid gränsområdet kring Ukraina och hotar med ”militära och tekniska åtgärder” om Ryssland inte blir hörsammat.

Kazakstan fick Rysslands och världens ögon på sig i veckan som gick. I veckan som kommer är det större och ödesdigrare frågor som gäller. 

Se även:
Presidenten: Skjut utan förvarning

Hör när Kazakstans president ger militären klartecken för att öppna eld.