Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Kärnfysikerns död är en seger för Israel

Expressens utrikesredaktör om attentatet som dödat iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh.
Platsen där attentatet skedde utanför Teheran.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Platsen där attentatet skedde utanför Teheran.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han kallades Irans Robert Oppenheimer.

Så kärnfysikern Mohsen Fakhrizadehs död är en stor förlust för Iran.

Och en lika stor framgång för Israel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, vi vet inte än om det är israeliska Mossad som under fredagen öppnade eld mot den bil som Mohsen Fakhrizadeh färdades i. Men det är inte underligt att Iran i sina första reaktioner pekar ett anklagande finger mot Israel.

För Mossad har gjort sånt här förr. Och Mohsen Fakhrizadeh visste garanterat att han stod överst på den dödslista som israelerna haft sedan länge.

Den hemlighetsfulle iranske kärnfysikern har förlorat flera kolleger genom åren. Under åren 2010 till 2012 mördades fyra iranska kärnfysiker, ofta med en bomb placerad i deras bil.

Så ja, Fakhrizadeh visste. När skotten började smälla så måste han ha insett exakt vad det var fråga om.

Han anses vara mannen bakom Irans försök – alltid förnekade av Teheran – att bli en kärnvapenmakt. New York Times liknade honom 2014 vid Robert Oppenheimer, den amerikanska atombombens fader.

Det kan förstås också vara andra som ligger bakom attentatet än israelerna. Donald Trump beordrade för ett knappt år sedan att Irans militära befälhavare Qassem Soleimani skulle slås ut.

Soleimani dog den 3 januari när hans bil attackerades av amerikanskt flyg vid Bagdads flygplats kort efter att han landat där.

En skillnad mot Fakhrizadeh är dock att amerikanerna för det mesta visste exakt var Soleimani befann sig. Iran trodde dock inte att USA skulle våga angripa honom. Trump ville annorlunda.

Enligt amerikanska medieuppgifter undrade Trump så sent som i förra veckan om det skulle vara möjligt att genomföra anfall mot Irans kärnenergianläggningar. Trump hade reagerat på en IAEA-rapport om att Iran nu skaffat sig tolv gånger så mycket låganrikat uran som landets tillåts ha enligt det kärnenergiavtal som USA lämnade 2018.

Trump blev avrådd att göra något. Riskerna ansågs vara för stora. Han har dock ändå skickat B-52 plan till Mellanöstern och en hangarfartygsgrupp är på väg.

Israel skulle inte ha något emot att USA agerar. För premiärminister Benjamin Netanyahu så finns ingen större fara än ett kärnvapenutrustat Iran. Minns att Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad offentligt lovade att förinta landet.

Israel har också mer än något annat land avslöjat och dokumenterat Irans hemliga planer på att skaffa sig kärnvapen. Och ingen spelade en viktigare roll där än Mohsen Fakhrizadeh.

Det finns en oro i Israel att USA:s tillträdande president Joe Biden kommer att agera betydligt mjukare mot Iran än vad Trump gjort. Biden har antytt att han är villig att återansluta USA till kärnenergiavtalet om Iran bara åter respekterar villkoren.

Det är möjligen därför israelerna - om det nu är de - agerat just nu, innan Joe Biden tillträder. Klart är Fakhrizadeh levt ett betydligare hemligare och dolt liv än Qassem Soleimani. Kanske uppstod också plötsligt en oväntad chans att agera.

Säkert är att Fakhrizadehs död är ytterligare en motgång för de redan hårt pressade iranska ledarna. 

Maktskiftet i USA och president Donald Trumps vägran att erkänna sig besegrad har gjort en redan osäker tid än osäkrare. Sådant kan också uppmuntra nationer att agera på ett sätt som de annars skulle undvika.

Mordet på Fakhrizadeh är förstås en provokation. Men en provokation som några mäktiga personer tydligen anser det värt att utföra.

Det kommer att öka spänningarna i en redan spänd region. Men i Israel sover en del bättre i natt och ingen där sörjer Mohsen Fakhrizadehs plötsliga död.

Se mer: Kassem Hamadé om attentatet

Expressens korrespondent Kassem Hamadé om attentatet.