Mats Larsson

Karavanen var det vapen han behövde

President Donald Trump kampanjar i valspurten och varnar för en ”invasion” av illegala immigranter.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
En kvinnlig supporter på ett av Donald Trumps valmöten inför mellanårsvalet nästa vecka.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Presidenten talar om att karavanen består av unga, farliga män och gör allt för att den ska uppfattas som hotfull.
Foto: RODRIGO ABD / AP/ TT

Allt vi har att frukta, är fruktan själv, sa FDR, president Franklin D Roosevelt under 1930-talet oroliga tider.

Var rädda, var riktigt rädda, är valbudskapet från Donald Trump.

Invasionen kommer, massorna är på väg!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den som studerar president Donald Trumps schema dessa dagar skulle nästan kunna tro att det stundar amerikanskt presidentval på tisdag i nästa vecka. Han håller valmöten mest varje dag, under fredagen blir det två, i West Virginia och Indiana.

Trumps namn står dock inte på valsedeln i dessa mellanårsval, men säkert är att hans framtid står på spel. Om demokraterna tar kontrollen över en eller bägge kamrar i kongressen så blir Trumps arbete betydligt tuffare.

Trump har från första dagen han tillkännagav att han ställde upp i presidentvalet varnat för illegal invandring. Det fungerade utmärkt 2016. Trump hoppas det ska göra så igen, 2018.

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet till senaten och representanthuset i USA 

Den karavan som påbörjade sin färd från Honduras upp genom Guatemala och Mexiko i oktober har gett honom vapnet han behövde. Och han använder det med all sin kraft.

Den cirka 6 000 människor långa karavanen - de går tillsammans för ökad säkerhet - är onekligen bildmässig. Den kan se hotfull ut. Trump gör allt för att den så ska uppfattas och har bland annat beskrivit den som ”en invasion”.

Karaven på väg upp genom Mexiko. De flesta kommer från Honduras och de är cirka 6 000 människor.
Foto: RODRIGO ABD / AP/ TT

– Om ni inte vill att Amerika ska översköljas av massor av illegala invandrare och gigantiska karavaner, så är det bäst ni röstar på republikanerna, sa han i ett valmöte i Missouri på torsdagen.

När Robert Bowers i lördags öppnade eld i en synagoga i Pittsburgh och dödade elva judar, så var det bland annat en hämnd för det han kallade judisk hjälp till just denna karavan. Men USA:s president har inte låtit sig påverkas av det, utan har snarast vridit upp retoriken.

Trump har skickat militär till gränsen och i en intervju i veckan med nyhetssajten Axios sa han också att han tänker göra ett slut på rätten för alla som föds i USA att automatiskt få amerikanskt medborgarskap. Trump verkar anse att det räcker med ett presidentdekret.

Även tunga republikaner, som representanthusets talman, Paul Ryan, har kritiserat honom och påpekat att den rätten står inskriven i konstitutionens 14:e tillägg och inget som Trump kan ändra på egen hand. Trump gav honom en örfil via twitter som svar.

Många republikaner gillar Trumps fokus på invandring så här på slutet. Även en del demokratiska politiker i delstater som i regel röstar republikanskt har tuffat till sin retorik i invandringsfrågor, exempelvis senator Claire McCaskill som kämpar för att bli omvald i Missouri.

Senator Claire McCaskill är demokrat från Missouri. Hon har tuffat till sitt invandringsbudskap för att parera Trumps och republikanernas budskap.
Foto: CHARLIE RIEDEL / AP/ TT

Men det finns också republikaner som menar att Trump går för långt i sitt fokus på invandring, att han i stället borde sälja in ett mer positivt budskap som den starka ekonomin, den låga arbetslösheten.

Och de fruktar att Trumps hårda budskap snarast riskerar skada honom i de mer välbeställda förorterna där det står i väger i många valdistrikt i representanthuset. Det finns exempelvis sådana i Miami, en stad med många latinoväljare. 

Ska vi tro mätningarna så har demokraterna en god chans att vinna kontrollen över representanthuset, men republikanerna ser ut att behålla kontrollen över senaten.

Men Trump minns förstås hur fel mätningarna hamnade inför presidentvalet 2016. Även då varnade han gång på gång för invandringens faror, och han vann. 

Denna gång har han trappat upp budskapet än mer. Nästa vecka får vi svaret om det fungerade igen, om fruktan är allt Trump behöver.