Mats Larsson

Kan vi verkligen lita på Kinas coronasiffror?

Enligt officiella siffror från Kina har 70 000 smittats och fler än 3000 har dött bara i Hubeiprovinsen – nu lättar myndigheterna på reglerna.
Kinas president Xi Jingping under sitt första besök i Wuhan.
Foto: PANG XINGLEI / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Det blev en nolla igen från Hubei-provinsen i den dagliga kinesiska coronarapporten.

Inga nya fall av coronasmitta i provinsen där allt började.

Men går det att lita på de kinesiska siffrorna?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har blivit en daglig rutin för många att följa sajter som John Hopkins eller Worldometer, sajter som sammanställer de senaste globala siffrorna över coronavirusets utbredning.

Det är ingen trevlig läsning i Europa och USA och har inte varit det på flera veckor. I USA tog det en månad att gå från det första dödsfallet till 1 000 döda. Det tog 48 timmar att nå 2 000 döda.

Men ett land sticker ut. Kina har legat tämligen stilla på drygt 80 000 coronafall och drygt 3 000 döda i många veckor nu.

Ja, nya fall dyker dagligen upp – några dussin – men så gott som alla är enligt kinesiska myndigheter resenärer som kommit från utlandet, numera i praktiken bara återvändande kinesiska medborgare. Inga utlänningar släpps in.

Personal i skyddsutrustning på Pekings internationella flygplats. Inga utlänningar släpps in längre.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns ytterst få fall av inhemsk smitta. Det ser med andra ord ut som om Kina är på väg att vinna över coronaviruset.

Men det är inte undra på att många i omvärlden ser med stor skepsis på de kinesiska siffrorna. De ser lite för bra ut för att vara sanna.

Och detta är ett land med en historia av manipulerad statistik. Ta exempelvis de galna överdrifterna över hur mycket som producerades under kommunistledaren Mao Zedongs ”Det stora språnget” i slutet av 1950-talet. Kvoter överfylldes, men folket svalt ihjäl.

Vi vet också att kinesiska myndigheter i början försökte tysta ner coronavirusets utbrott med censur och sanktioner. Flera så kallade medborgarjournalister som rapporterat om coronaviruset har försvunnit.

Kina och president Xi Jinping gör nu sitt bästa att vända coronakrisen till en PR-framgång för den kinesiska modellen. Kinesiska fraktplan har levererat välkommen medicinsk utrustning till länder som Italien och Serbien.

Så det ligger i de styrandes intressen att siffrorna nu verkligen håller sig låga i Kina. Pressen ökar också att få i gång ekonomin igen och då måste smittan vara under kontroll.

Även många kineser själva är skeptiska till att så få nya inhemska fall upptäcks. När Wuhan – mångmiljonstaden där allt började – först rapporterade om noll nya fall så uppstod sådan debatt på kinesiska sociala medier att de styrande i Wuhan kände sig tvungna att gå ut och försäkra att man inte försökte gömma fall.

Det finns dock medieuppgifter om att exakt sådant har skett. Hongkong-kanalen RTHK rapporterade exempelvis i förra veckan om rapporter från sjukhus i Wuhan som vägrat ta in nya fall, även om de uppvisar symptom.

Så nej, de absoluta talen ska tas med skepsis. Men det gäller överallt. Även i USA. Även i Sverige. Mörkertalet är stort. Vi vet helt enkelt inte hur många smittade som finns.

Kina har 2020 ändå uppträtt betydligt öppnare och snabbare än vad landet gjorde 2002/2003 när Sars – även det ett coronavirus – utbröt. Den gången dröjde det fyra månader innan Kina kontaktade WHO. 

Kinas Nationella hälsokommission håller nu dagliga briefingar med data från hela landet. Man har också varit hyfsat öppna med hur fall räknas och skrev upp antalet kraftigt en gång sedan mätmetoden förändrats.

Kina inkluderar dock inte personer som testat positivt, men som inte visar några symptom, i sin statistisk. Tidningen South China Morning Post hittade 43 000 sådana fall som alltså inte ingår i statistiken.

Så det finns garanterat frågetecken kring siffrorna, men de flesta hälsoexperter tror ändå på trenden. Kina har kraftigt lyckats begränsa utbrottet, det vi ännu bara hoppas på i Europa och USA.

Kinas kommunistparti har all makt i Kina, men mot ett virus kämpar även diktaturer förgäves om de gör fel. Ett tecken på att de kinesiska ledarna tror att det värsta är över är det faktum att landet nu slår upp portarna igen till allt från fabriker till restauranger.

Turisterna – främst kinesiska – är tillbaka i Shanghai där de flesta restriktioner tagits bort.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Inte ens kommunisterna i Kina lär kunna tysta ner ett utbrott om smittan trots allt skulle vara betydligt mer utbredd än vad siffrorna visar. Och ett försök till sådan mörkläggning skulle antagligen stå ledarna dyrt.

Land efter land har i mars infört restriktioner om medborgarnas rörelsefrihet, men få kommer ändå i närheten av hur hårt Kina agerade. 

Allt stängdes ner. Det fanns i praktiken vakter vid varje bostadshus. Mat fick du beställa med bud som lämnade matpaket vid ingången. Detta gällde så gott som överallt, inte bara i Wuhan.

Kinas tech-jättar samarbetar också till fullo med myndigheterna och appar har full kontroll över hur folk rör sig. En coronaapp visar om du hade tillstånd att vistas utomhus.

Kina har utvecklat sitt eget app-universum och använder det delvis annorlunda än vi i väst. Exempelvis QR-koder. På Shanghais tunnelbana scannar du QR-koden med din telefon varje gång du går in i vagnen.

Om myndigheterna sedan behöver spåra ett coronafall, så räcker det att kontakta dem som var i samma vagn. De vet exakt var du varit.

Ett sådant övervakarsamhälle vill vi inte ha. Men ja, i coronatider kan det vara till fördel för staten att ha den informationen. 

En tröst är att det trots allt även finns demokratier som lyckats väl i kampen mot viruset, utan att ta till Kinas metoder. Sydkorea låg i början tvåa i världen på coronalistan.

Landet har nu halkat ner till 12:e plats, med inte ens 10 000 fall. Österrike går om vilken dag som helst. 

Sverige sticker också ut. Det är en modell som är raka motsatsen till Kinas. Det är för tidigt att säga om den kommer att lyckas, men en vacker tanke är det.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

 

Microsoft-grundaren förutspådde coronaviruset – nu uttalar han sig om spridningen.