Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Kan Trump vinna över gråtande barn?

Trump-administrationen kritiseras för att tvångsskilja barn från sina föräldrar.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En tvåårig honduransk flicka ser på när mamman visiteras av gränspolis.Foto: AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Tuffa tag mot invandring har alltid varit ett av president Donald Trumps segervapen.

Fram till nu.

För frågan är om ens Trump kan vinna över gråtande barn som tvångsseparerats från sina föräldrar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har gått nästan exakt tre år sedan Donald Trump meddelade att han ställde upp i presidentvalet 2016. Det skedde med ett tal i New York där han beskyllde Mexiko för att sända ”våldtäktsmän” och andra brottslingar över gränsen.

Han använde ordet kriminella igen i en tweet i går. Han beskyllde dem för att använda barn för att ta sig över gränsen, ett sätt att försöka slå tillbaka i den heta debatt som nu på allvar blåst upp i USA.

Trump kämpar tillbaka, alltså. Än så länge. Vi får se hur länge det varar. Till och med hans hustru Melania är upprörd över bilderna hon sett.

Bilder på gråtande barn vid gränsen mellan Mexiko och USA. Ljudupptagningar på barn som ropar ”mami” eller ”papa” i det uppsamlingscentrum dit de förts sedan de separerats från sina föräldrar.

Så här har det sett ut sedan gränspolisen på Trump-administrationens direktiv började tvångsskilja barn från sina föräldrar efter att de försökt ta sig in i USA illegalt.

Föräldrarna ska snabbt ställas inför domstol och det är ingen plats för barn, enligt amerikansk lag. Men tidigare administrationer - senast Barack Obamas - valde att låta barnen stanna med föräldrarna i de fall det blev rättssak.

Donald Trump har varit missnöjd under våren med att antalet migranter som försöker ta sig över gränsen åter ökat, efter en kraftig minskning 2017. Därav de hårdare tagen.

Trumps stabschef John Kelly har öppet gjort klart att politiken är ett sätt att avskräcka migranter från att försöka ta sig in. Men nu ser USA de praktiska följderna av denna politik.

En del har placerats i ett stort uppsamlingscentrum i Texas i ett ombyggt köpcentrum. Några har placerats i burar.

Fotografen John Moores bild på en gråtande tvåårig honduransk flicka som skrämt tittar på när mamma visiteras har fått stor spridning. Det finns en väldig kraft i den här typen av bilder, minns fotografiet på den döda treåringen Alan Kurdi på en strand i Turkiet sommaren 2015.

Trump och hans medarbetare har som försvar försökt peka på att de bara försöker upprätthålla amerikansk lag och att det är demokraternas fel att detta sker. Det är ett argument som få köper.

Ett tecken på hur pressade Trump-administrationen börjar bli är att även flera republikanska politiker kritiserar den nya politiken. Det stundar kongressval i höst och flera av dem kommer från områden där det är jämnt mellan republikaner och demokrater.

– Låt mig göra en sak klar - jag är inte för att vi separerar familjer, säger exempelvis Floridas guvernör Rick Scott som hoppas bli senator i höst.

Och det amerikanska folket gillar inte vad de nu ser på sina tv-skärmar eller mobiltelefoner. I en mätning för CNN säger bara 28 procent att de är för den nya policyn medan 67 procent är emot, en liknande mätning för Quinnipiac gav siffrorna 27 mot 66.

Ja, en majoritet av republikanerna stöder politiken, men även där är 35 procent emot, och det är en hög siffra med Trump mått mätt.

Trumps dilemma är att han bland annat vann valet på sin tuffare politik mot illegal invandring. Noll tolerans. Han vill ogärna vika ner sig där. Men USA betalar ett högt pris i anseende så länge han inte gör det. För barnen kommer inte att sluta gråta.