Den som gått till angrepp mot Trump tidigare har fått betala ett högt pris. Risken är förstås att Rubio möter samma öde. Foto: Larry W. Smith / Epa / TtDen som gått till angrepp mot Trump tidigare har fått betala ett högt pris. Risken är förstås att Rubio möter samma öde. Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt
Den som gått till angrepp mot Trump tidigare har fått betala ett högt pris. Risken är förstås att Rubio möter samma öde. Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt
Den stora vinnaren efter de senaste dagarna är dock antagligen Hillary Clinton. Varken Trump eller Rubio har direkt framstått som statsmän och presidentlika de här dagarna. Foto: AP/Tom FoxDen stora vinnaren efter de senaste dagarna är dock antagligen Hillary Clinton. Varken Trump eller Rubio har direkt framstått som statsmän och presidentlika de här dagarna. Foto: AP/Tom Fox
Den stora vinnaren efter de senaste dagarna är dock antagligen Hillary Clinton. Varken Trump eller Rubio har direkt framstått som statsmän och presidentlika de här dagarna. Foto: AP/Tom Fox
Mats Larsson

Kampen har blivit till en mardröm för partiet

Publicerad

COLUMBIA. Det är som den republikanska senatorn Lindsey Graham säger här i South Carolina.

– Mitt parti har blivit skvatt galet.

Kampen om nomineringen har förvandlats till en mardröm för partiet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lindsey Graham drömde själv om att bli presidentkandidat och satsade sedan på Jeb Bush. Det går att förstå om han är besviken.

Men de här senaste dagarna är det svårt att inte hålla med honom. Orden han använde på engelska var förresten ”gone batshit crazy”. Yes, sir!

Det började med den senaste republikanska debatten i Houston. Senator Marco Rubio gick för första gången till frontalangrepp mot Donald Trump, någon han undvikit tidigare.

Det har sedan tagit fyr i helsike. För invektiven och förolämpningarna har fortsatt sedan dess.

Rubio trappade själv upp i fredags och Trump svarade med samma ammunition. Det fortsatte i går.

Så den som gick på Trumps möte i Arkansas fick höra vilken liten lättviktare Marco Rubio är, vilka stora öron han har och vilken enorm förmåga att svettas han har.

Rubio fortsatte vid sitt möte i Oklahoma att kalla Trump för en bedragare. I fredags skämtade han om att Trump möjligen kissade på sig under tv-debatten.

I går ifrågasatte han Trumps manlighet, noterade att Trump tidigare ville slå en aktivist på käften, men tvivlade på att Trump i verkliga livet har använt nävarna.

Fast Trump har i alla fall brottats på låtsas i wrestling. Den republikanska kampen har nu förvandlats till en slags politikens svar på amerikansk wrestling.

Visst, det brukar flyga anklagelser genom luften under primärvalssäsongen, men vi har aldrig bevittnat något liknande som dessa två bjudit på. Och någon av dem lär vinna nomineringen.

Men Rubio går också till angrepp på områden som rimligen borde kunna skada Trump. Han ifrågasätter exempelvis hans framgång som affärsman.

 

LÄS MER: Kändisarna bär Hillary Clinton mot seger

 

Rubio noterar till exempel att den som investerat den miljon dollar som Donald Trump fick i lån av sin far på börsen, hade haft en mycket större förmögenhet än den Trump byggt upp.

Rubio beskyller honom också för bedrägeri och för att ha använt illegal polsk arbetskraft när han byggde Trump Tower i New York i början av 1980-talet. Han pekar också på de rättsprocesser som pågår kring Trump University, en högskoleutbildning med många missnöjda studenter.

Och det känns på Trump som om Rubio ändå träffat en nerv. Trump fri associerar mer än någonsin i sina senaste tal, hånar Rubio så mycket han kan men har också ägnat en hel del tid åt att exempelvis förklara rättsprocessen kring Trump University.

Den som gått till angrepp mot Trump tidigare har fått betala ett högt pris. Risken är förstås att Rubio möter samma öde.

Men det ska heller inte uteslutas att Rubio hittat ett spår som kan leda någonstans. Vi får ett första svar under Super Tuesday.

Den stora vinnaren efter de senaste dagarna är dock antagligen Hillary Clinton. Varken Trump eller Rubio har direkt framstått som statsmän och presidentlika de här dagarna.

Visst, deras mest hängivna fans må jubla, men de är en minoritet i denna väldiga nation som den 8 november i år ska avgöra vem som får flytta in i Vita huset.

Resten har mest bara suttit och gapat framför tv-rutan de senaste dygnen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag