Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Jag har länge fruktat denna nattsvarta dag

Jag har länge fruktat att denna dag skulle komma, skriver Mats Larsson.Foto: Läsarbild
Mats Larsson.Foto: Robban Andersson

Jag har länge fruktat att denna dag skulle komma.

Att terrordåden jag bevakat utomlands skulle komma till min hemstad.

Det röda katastrofområdet på Facebook är plötsligt Stockholm.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är en stor röd cirkel kring centrala Stockholm på kartan. Jag har sett liknande tidigare i Paris. I Bryssel.

Listan kan göras längre. Jag flyttade hem från London vid nyår efter två år. Terrorn slog till där bara några månader senare på Westminster Bridge.

Den kom till Berlin strax före jul. Metoden densamma. En bil, en lastbil som plötsligt förvandlas till ett massmordvapen.

Så det kändes ärligt talat bara som en tidsfråga. Innan den skulle komma även till Sverige.

Personer i Stockholm efter dådet.Foto: Jonathan Nackstrand / AFP


Det är i praktiken omöjligt att skydda sig mot den här typen av terror. Det behövs ju inte ens ett skjutvapen, inga sprängmedel, bara ett tungt fordon och en fot på gaspedalen.

De terrordåd som genomförts det senaste året i Europa med lastbilar eller bilar har oftast haft kopplingar till IS och islamistisk terrorism.

Oftast har det varit individer som agerat på egen hand, inspirerade av terrorrörelsens propaganda och uppmaningar till just den här typen av dåd.

Det är förstås också dit misstankarna måste gå kring det som skett nu i Stockholm. Visst kan det röra sig om annan typ av terror också, men sannolikheten talar emot det.

Det första jag gjorde när nyheten kom var att försöka få tag på min dotter som arbetar på Söder. Det gick inte att komma fram på telefonen.

Så snabbt överbelastas våra system när terrorn plötsligt är här. Hon visade sig tack och lov vara hemma och sjuk, just denna dag.

 

Men några personer kommer inte hem i dag. De mejades ner av en vettvilling i en lastbil på Drottninggatan, en fredagseftermiddag i april då de flesta av oss såg fram emot helgen.

Och plötsligt handlar nyhetsflasharna som strömmar in på mobilen inte om Paris, London, Bryssel eller Nice. Denna gång är det Stockholm.

Vi har klarat oss undan större terrordåd i Sverige. Vi har varit lyckligt lottade. I dag tog den turen slut.

En dag där vi vaknade till nyheten att president Donald Trump sänt kryssningsrobotar mot Syrien, avslutas med blod på Stockholms gator.

En god vän i St Petersburg messar mig på Facebook och undrar om jag är okej. I måndags var det han som meddelade omvärlden att han inte kommit till skada vid bomben i St Petersburgs tunnelbana.

Det är en mörk vår år 2017. Fredagen den 7 april sänkte sig mörkret även över Stockholm.