Mats Larsson

Iowa har hjälpt Hillary fördriva spöket

Publicerad

DES MOINES. Hillary Clinton sa att hon drog en stor suck av lättnad.

Hon ska inte ta i.

Hennes minimala seger i Iowa är bara värd en försiktig inandning.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Historien upprepade sig alltså inte. Hillary Clinton slapp det tidigare nästan otänkbara ödet att förlora i Iowa ytterligare en gång, precis som hon gjorde 2008 mot Barack Obama.

Men det blev målfoto. Bokstavligen. Det dröjde ända till i går innan det slutliga resultatet kom. 49,8 procent för Hillary, 49,6 för utmanaren Bernie Sanders.

Det är i sanningens namn inte så mycket att skryta över för Hillary Clinton. Men glad var hon förstås när hon talade i Nashua, New Hampshire i går:

– Jag är så exalterad att komma till New Hampshire efter att ha vunnit Iowa. Jag har vunnit och jag har förlorat där.

– Det känns mycket bättre att vinna.

 

Så är det definitivt. Utmanaren Bernie Sanders kampanj tänker dock inte medge någon förlust. De pekar bland annat på att Mitt Romney 2012 troddes vara vinnare dagen efter Iowa, men sedan visade det sig att Rick Santorum trots allt vunnit.

Och Bernie Sanders ser sig ändå som den moraliske vinnaren. Och han har en poäng. Han lyckades onekligen över förväntan i Iowa, och har en god chans att vinna i New Hampshire om en vecka.

Bernie Sanders har en klar ledning över Hillary där och har haft det i många veckor. Han kommer från grannstaten Vermont och är väl känd där.

Hans starka resultat i Iowa lär också ge ökat klirr i kassan. Bernie gör en stor poäng av att han samlar bidrag från vanliga amerikaner och inte får bidrag från Wall Street och storfinansen.

 

Men Hillary har ändå anledning att verkligen dra en suck av lättnad. Sanningen är att Bernie Sanders skulle ha behövt en vinst, och helst en klar sådan om han på allvar vill hota Hillary.

Det var en klar seger Barack Obama vann för åtta år sedan över henne. Han - en svart kandidat - vann över vita väljare i Iowa i stora mängder.

Det är vad Bernie Sanders också skulle ha behövt göra. Sant är att han dominerade i de yngre väljaregrupperna, men Hillary var starkast bland medelålders och äldre.

Bernie - som är långt ut på vänsterkanten - vann som väntat röster från dem som kallar sig ”väldigt liberala” - på vänsterkanten av den amerikanska politiska skalan.

Men Hillary var - enligt vallokalsundersökningar - starkare bland väljare som beskrev som ”något liberala” och ”moderata”. Och den gruppen är större.

 

Bernie Sanders bygger mycket av sin kampanj på att locka ut personer som aldrig röstat förr. Barack Obama lyckades med det. Bernie nådde inte ändra fram.

Lika viktigt för Hillary är att hon har ett mycket starkare stöd och band till landets svarta väljare och latinos. De kommer henne väl till pass när primärvalen flyttar söderut med South Carolina den 27 februari och Super Tuesday den 1 mars.

Barack Obama lockade över de rösterna 2008. Bernie Sanders har som vit 74-åring en tuffare uppgift framför sig.

Så ja, detta blir en längre kamp än vad Hillary Clinton från början räknat med. Bernie Sanders lär inte ge upp i första taget.

 

Men oddsen talar fortfarande för att det blir Hillary som kommer att ta hem nomineringen. Och Iowa har just hjälpt henne att fördriva spöket från 2008.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag