Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Inreseförbudet gör inte USA säkrare

Donald Trump har skrivit på ett nytt inreseförbud. Foto: IBL POLARIS

Så har alltså Donald Trump skrivit på en presidentorder med ett nytt inreseförbud till USA.

Inte kommer det att göra USA mycket säkrare.

Men Trump kan peka på att han är en man som håller sitt ord.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skam den som ger sig, heter det. Vi fick omtag i dag på det inreseförbud som Donald Trump försökte införa utan förvarning den 27 januari.

Det ledde till kaos på flygplatserna, omfattande protester och ett svidande nederlag i domstolarna.

Nå, denna gång lär det gå bättre. Tre tunga ministrar, utrikes- justitie- och ministern för inrikes säkerhet sändes fram för att presentera inreseförbudet som kommer att börja gälla först den 16 mars.

Mycket har förändrats, och tunnats ut. Det är exempelvis bara sex länder nu på president Trumps svarta lista, Irak har plockats bort.

 

LÄS ÄVEN: Trump har skrivit under nya inreseförbudet

 

Officiellt beror det på att Irak infört nya säkerhetsrutiner, men i själva verket är det resultatet av intensiv lobbying från irakiernas sida.

Irak har ju trots allt sedan USA:s invasion 2003 varit en viktig allierad och det finns i dag cirka 5 000 amerikanska soldater i Irak. Inte undra på att irakierna tog illa upp.

Inte heller kommer sudaneser eller libyer eller medborgare från något av de andra fyra länderna på listan att stoppas om de har redan utfärdade visum eller permanenta uppehållstillstånd.

Stoppet berör i stället medborgare från de sex länderna som under våren hade hoppats på att söka visum och resa till USA. I fjol besökte drygt 60 000 personer från de sex länderna USA.

Dessutom införs totalt flyktingstopp som gäller i 120 dagar. Någon prioritet ges inte längre för religiösa minoriteter, något domstolarna slog ner på.

Allt detta ökar definitivt sannolikheten för att denna presidentorder verkligen kommer att gälla. Presidenten har stort utrymme att agera på egen hand när det gäller säkerhetsfrågor.

Ja, protester kommer vi att få se, men något nytt kaos lär inte utbryta på amerikanska flygplatser.

Kommer det att göra USA säkrare, som Trump lovat? Knappast. Sedan 11 september 2001 har inte ingen dödats i USA i ett terrordåd genomfört av en sudanes, eller iranier, eller libyer eller en medborgare från något av de andra tre länderna (Syrien, Jemen, Somalia).

Det hade antagligen varit bättre för USA att stoppa medborgare från Saudiarabien, Tunisien, Pakistan. 11 september genomfördes ju exempelvis främst av saudier.

Men detta handlar inte så mycket om att göra USA säkrare. Detta är Donald Trump som visar att han är en man som håller sitt ord.

I valkampanjen talade han om att stoppa alla muslimer. Många trodde att han gått för långt och skjutit sig själv i foten. I själva verket ökade hans popularitet.

Nej, något muslimförbud blev det inte, men många av hans väljare kommer säkerligen att tycka att detta är ett gott steg på vägen.

Trump har dessutom - precis som han lovade i kampanjen - börjat trappa upp utvisningen av illegala immigranter ut ur USA.

Människorättsorganisationer och den amerikanska vänstern protesterar och demonstrerar. Trumps väljare däremot gör tummen upp. De ser något de inte tycker sig ha bevittnat så ofta: en president som gör det han sa han skulle göra.