Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ingen ville till slut kämpa för Afghanistans korrupta ledare

En grupp talibaner i presidentpalatset vid samma bord som president Ashraf Ghani brukade sitt vid.
Foto: ZABI KARIMI / AP/ TT

Dollarsedlarna till de afghanska krigsherrarna kom ofta packade i resväskor eller ryggsäckar.

Pengar var inget problem för CIA.

Men pengarna blev ett problem för Afghanistan.

Ingen ville till slut kämpa för landets korrupta ledare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är hjärtskärande bilder som utspelar sig på Kabuls internationella flygplats, uppkallad efter den förre presidenten Hamid Karzai. Desperata afghaner som försöker ta sig ut ur landet med flygplan som inte längre lyfter.

Men mannen som så sent som i lördags lovade att kämpa för folket hade inga problem att hitta transport ut ur landet. President – ursäkta ex-president Ashraf Ghani – är i säkerhet.


Det förvånar nog få afghaner egentligen. Det är också vad regeringssoldaterna haft på känn sedan länge.

För varför skulle de kämpa och dö när deras ledare slöt avtal bakom deras ryggar, när deras ledare lade beslag på pengarna som skulle betala deras löner. När inte ens matleveranserna fungerade.

På sätt och vis går det att förstå att Ashraf Ghani valde att fly. Han säger att han ville bespara Kabul blodiga strider, och det kan väl ligga något i det.

President Ashraf Ghani. Han lovade försvara sitt land i ett tal till nationen. Ett dygn senare hade han flytt.
Foto: RAHMAT GUL / AP TT NYHETSBYRÅN

Men han vet förstås också hur det fick för en annan avsatt president när talibanerna intog Kabul förra gången 1996. De hängde Mohammed Najibullah från en lyktstolpe.

Talibanerna kunde behålla makten den gången i fem år. Sedan kom 11 september attacken och USA:s invasion.


Fast någon massiv markinvasion var det ju aldrig fråga om. Det var afghanska krigsherrar och deras milis som skötte en stor del av jobbet på marken.

En av de första amerikanerna in var CIA-officeren Gary Berntsen. Han berättade i sin bok ”Jawbreaker” hur han och hans män bokstavligen hade väskor fyllda med dollarsedlar för att betala krigsherrarna.

De leveranserna upphörde inte. New York Times kunde redan 2013 avslöja hur CIA i år efter år levererat kontanter till olika krigsherrar och till presidentpalatset under Hamid Karzai för att köpa inflytande.

Nej, det är inte USA som skapat korruptionen i Afghanistan, den fanns där långt tidigare. Men all den uppbyggnad som sattes i gång i landet blev nya källor till illegala inkomster.

Eller som en amerikansk källa uttryckte det för New York Times.

– Den största källan till korruption i Afghanistan är USA.


Två av de mest korrupta myndigheterna i landet har sedan länge varit just försvarsministeriet och inrikesdepartementet. USA har satsat 83 miljarder dollar på säkerhetsstyrkorna.  

Där fanns förband, inte minst elitstyrkorna som gjorde sitt jobb. Men när det verkligen gällde för de reguljära förbanden och polisen – som ofta haft paramilitära uppgifter – så var det väldigt få som var beredda att försvara sin regering.

Organisationen Transparency International graderar ett stort antal länder efter hur korrupta de är. Afghanistan ligger efter 20 år av västerländsk hjälp på bottenplatsen 165. Det är ett svidande betyg över åratal av misskötsel.

Och korruption är som en tumör på samhällskroppen. Men den ger i regel inga stora rubriker, den är svår att fotografera eller filma, toppar sällan nyhetssändningarna.

Men en cancer är det och resultat kan – som i fallet Afghanistan – bli dödligt. Just ingen var till slut beredd att försvara regeringen mot talibanerna, trots att de i sanningens namn inte är särskilt väl beväpnade och räknar kring 75 000 man.

President Joe Biden sa så sent som i juli att talibanerna inte skulle vara någon match för de ”300 000” i den ”välutrustade afghansk armén”. Ett citat som nu används emot honom. Och det är yttersta tveksamt om den afghanska armén verkligen var så stor, även om landets generaler påstod det.

Och talibanerna var duktiga på att utnyttja det psykologiska övertaget efter det amerikanska uttåget. Ett dygn efter att Ashraf Ghani suttit i presidentpalatset och lovat försvara landet så satt en grupp skäggiga talibaner vid samma bord, framför samma tavla. Historiska, hisnande bilder.

Ismail Khan, en av krigsherrarna som fått stora dollarsummor av CIA genom åren.
Foto: JALIL REZAYEE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En av krigsherrarna som genom åren fått stora summor av USA är Ismail Khan, lokal krigsherre med bas i Herat, västra Afghanistan. Han var en av många guvernörer som i förra veckan förhandlade med talibanerna och gav upp sin stad utan strid.

Han gav när det gällde ingen vidare valuta för pengarna.