Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Muren börjar bli ett problem för Donald Trump

I natt visade Donald Trump att muren fortfarande spelar roll för honom. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var Donald Trumps favoritämne i valkampanjen 2016.

Han visade i natt i El Paso hur stor roll muren fortfarande spelar för honom.

Men några pengar för storbygget får han inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var som gamla goda tider för Donald Trump i El Paso i natt. Samma röda kepsar med ”Make America Great Again”, samma rop om ”Bygg muren!”

Men tydligen är Trump inte riktigt nöjd med de ropen längre. Han korrigerade de cirka 6 000 som stött i kö i timmar för att se honom i natt:

– Ni menar egentligen, slutför muren!

Precis som om byggnation pågår för fullt av den utlovade muren längs gränsen mellan USA och Mexiko, den som han 2016 lovade att Mexiko skulle bygga. Men något sådant bygge pågår inte.

Visst, kongressen har skjutit till pengar tidigare för uppgraderingar av kortare delar av sträckan, men detta är långt ifrån den ”vackra mur” som Trump sagt ska byggas längs 160 mil av den 310 mil långa gränsen.

Pressas om vallöftet 

Och för Trump börjar det bli ett problem. Han pressas av konservativa kommentatorer som Rush Limbaugh för att ha svikit sitt viktigaste vallöfte.

Trump talade en hel del om muren i sitt State of the Union-tal i förra veckan och pekade där på just El Paso som ett exempel på där muren fungerat. Trump hävdade att staden nu är en av de säkraste i USA tack vare att ett stängsel byggdes där 2008.

Detta stämmer nu inte riktigt. Och det har både polisen och politiker i El Paso gjort klart sedan dess. Ja, El Paso är säker men brottsligheten var som värst på 1990-talet och hade sjunkit kraftigt när stängslet byggdes.

El Paso är heller inte Trumps hemmaplan, trots att det ligger i det republikanska Texas. 80 procent av befolkningen är hispanics och bara 26 procent röstade på honom i presidentvalet 2016.

Donald Trump talade i El Paso i natt. Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

”Murar fungerar!”

Men stängslet finns där, bara några minuter från platsen där Trump höll sitt tal. På andra sidan ligger mexikanska Ciudad de Juarez, en stad på 2,5 miljoner som tidvis haft dödssiffror mer passande för en stad i krig i Mellanöstern.

Och Trumps publik finns egentligen inte i El Paso, utan i andra delar av landet där oron för illegal invandring är stor. Så lokal brottsstatistik bryr sig Trump inte så mycket om.

– Jag bryr mig inte om vad borgmästaren säger, vare sig han är demokrat eller republikan, de är full med skit när de säger att murar inte fungerar. Murar fungerar! sa han i natt.

– Vi behöver muren, den måste byggas och vi vill bygga den snabbt.

Så verkar det dock inte bli. Trump stängde ner den federala staten i rekordlånga 35 dagar i sitt försök att få 5,7 miljarder dollar för murbygget. Han kom ingen vart och en ny nedstängning hotar på fredag om inte parterna kommer överens.

Varningen: ”Ingen lärdom”

Men det var just vad republikaner och demokrater verkar ha gjort strax innan Trump började sitt tal. Men i den uppgörelsen så skjuts bara 1,38 miljarder till för utökad säkerhet, däribland bygge eller renovering av nio mil skyddsbarriär.

Trump visade inget större intresse för uppgörelsen under mötet och lät rätt skeptisk. Det är oklart än om han kommer att godkänna den.

Men han vet att det främst var han som led politisk skada av nedstängningen. Senatens majoritetsledare, Mitch McConnell, har varnat honom för att det ”inte finns någon lärdom i åsnans andra spark”.

Det har spekulerats i om Trump i stället ska förklara ett nationellt nödläge och tvinga fram byggarbetet vid gränsen. En sådan deklaration väntas dock snabbt fastna i domstolarna.

Politico uppger att Vita huset nu tittar på hur de kan hitta andra pengar i budgeten för att skjuta till murbygget. Trump vet rimligen att det utlovade bygget av 160 mil mur, inte kommer att bli verklighet, men han behöver sätta i gång något slags fysiskt arbete så att han inför 2020 i stället utan att rodna kan säga:

– Slutför muren!

Detta är inte ett ämne han tänker ge upp.