Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

I natt förklarade de krig – med medierna

Foto: Brennan Linsley

BOULDER. Det fungerade utmärkt för Newt Gingrich för fyra år sedan.

Så en efter en gjorde republikanerna på scen samma sak i natt.

De förklarade krig mot utfrågarna och media.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var CNBC som arrangerade denna den tredje tv-debatten. Utfrågarna Carl Quintanilla, Becky Quick och John Harwood kom beväpnade med rätt hårda frågor.

Harwood kallade till exempel Donald Trumps kampanj för en ”serietidningskampanj”. Det gillade han inte.

Men det var sedan senator Ted Cruz från Texas som inledde den verkliga motoffensiven mot utfrågarna.

– Frågorna som ställts hittills i debatten visar varför amerikanerna inte litar på media, röt han. Det här är ingen fight i en bur.

Han fick kvällens största applåder för sitt angrepp. Senator Marco Rubio, senator från Florida, följde sedan efter, liksom Chris Christie från New Jersey.

Varje gång möttes det av stort jubel i lokalen. Precis på samma sätt som Newt Gingrich gjorde för fyra år sedan i primärvalsdebatterna. Gingrich höjde sin popularitet rejält efteråt.

Det är långt ifrån otänkbart att Cruz och Rubio nu kommer att dra nytta av samma sak. Bägge hade en bra afton, Rubio framför allt.

Det hade däremot inte Jeb Bush, den tidigare favoriten bland de etablerade politikerna. Pressen var stor på honom att så att säga komma in i matchen.

Det gjorde han inte. Inte alls. Han var exempelvis den som talade minst denna debatt, bara drygt sex minuter. Aldrig ett bra tecken.

Bush har också sett sig passerad av sin Florida-kollega Marco Rubio i mätningarna. Bush gick talande nog till angrepp mot Rubio för att ha för dålig närvaro i senaten.

Men Rubio kontrade mycket effektivt och Bush förlorade helt klart den duellen. Kanske är det början på slutet för Bush vi såg.

Men Rubio kommer vi att få se mer av. Han försämrade definitivt inte sina chanser i natt att till slut trots allt ta hem nomineringen.

På sätt och vis var det de etablerade politikernas revansch.  Den som inte vet något om hur opinionsmätningarna skulle exempelvis ha mycket svårt att tro att Ben Carson ligger i topp i en del mätningar.

Carson hade problem att ens reda ut sina egna skatteförslag och vilken nivå det ska ligga på. Men sådant har inte stoppat hans popularitet förr.

Många hade trott att Donald Trump och Ben Carson skulle ryka ihop i natt, men det skedde aldrig. Carson gillar inte sånt och gjorde från början klart att han inte tänkte bryta mot Ronald Reagans elfte budord, att inte attackera sina medrepublikaner.

Donald Trump var klok nog att fatta vinken och höll sin elaka tunga i styr vad gäller Carson. Vi får se hur länge han kan fortsätta med det, om Carson fortsätter öka i popularitet.

Carson borde inte göra det efter nattens insats, men inga normala regler verkar längre gälla i den republikanska presidentkampen.