Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

I dag var inte pennan mäktigare än svärdet

"Det är en mörk, skammens dag", skriver Mats Larsson.
Foto: Robban Andersson

Pennan är mäktigare än svärdet, heter det.

Inte i Paris i dag.

Inte mot Kalasjnikovs i dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så här när katastrofen redan inträffat så känns allt så mörkt förutsägbart. Att attacken kom i Frankrike, att den ägde rum mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Det är den här typen av terrordåd som säkerhetstjänsterna i väst fruktat de senaste åren. Inte spektakulära terrordåd som den 11 september 2001, utan mindre sofistikerade men ack så blodiga attacker.

Två mördare beväpnade med Kalasjnikovs hinner ställa till med ohygglig skada när motståndarna är obeväpnade, civila på en tidningsredaktion.

Frankrike har stått högt upp på terroristernas önskelista. IS har i uttalanden under hösten uppmanat till angrepp även i väst och Frankrike har pekats ut som ett av de främsta målen.


Och Charlie Hebdo var likt en svart/vit måltavla. En satirtidning som inte bara drivit med franska politiker utan även med islamister och deras fanatism.

När danska Jyllands Posten 2006 publicerade satirteckningar på profeten Muhammed så var Charlie Hebdo en av flera franska tidningar som stod upp för pressfriheten och lät återreproducera teckningarna.

Redaktionen har fortsatt att ibland driva med profeten Muhammed och islamisterna. Något som kräver en del mod, inte minst mot bakgrund av att tidningen utsattes för ett brandbombsattentat 2011.

Men det skrämde dem inte till tystnad. En del kritiker menar kanske att de gått för långt i sin drift i bland. Men räkna inte med någon sådan kritik i Frankrike i dag.

– Vi hotas för vi är ett frihetens land, sa Frankrikes president Francois Hollande i dag.


Ingen ska behöva dö för några satirteckningars skull. Det är så självklart att det inte borde behöva sägas. I dag har minst tolv personer ändå mist livet för antagligen just det.

Vi ser dagliga exempel på vad fanatismen ställer till med i Irak och Syrien. I dag fick vi en smak av det även i Paris. Det är en mörk, skammens dag.