Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Hoppas på samma bomb – därför går han på Hunter

Mats Larsson: ”Tiden är knapp nu”.
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: - / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har hittat en måltavla på slutspurten i valet och hoppas det ska vända på valvinden.

Måltavlan heter Biden.

Men förnamnet är Hunter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump kunde inte låta bli att le stort när publiken i Florida började skandera, likt ett eko från 2016: ”Lås in honom”.

För fyra år sedan ropade de förstås ”Lås in henne” i stället och då handlade det om Hillary Clinton. Nu gäller det Joe Bidens 50-årige son, Hunter.

USA:s president pratar mycket om honom, har denna vecka krävt att justitieminister William Barr inleder en snar utredning och Trump lär se till att Hunter Biden kommer upp i morgonens tv-debatt.

En del, som den kände republikanska opinionsmätaren Frank Luntz, anser det vara vansinne av Trump att ägna så mycket tid åt Hunter Biden så här på valspurten.

Men Trump går som så ofta på magkänsla. En majoritet av amerikanerna gillade inte Hillary Clinton som person 2016, och Trumps många angrepp mot henne förstärkte bara det.

Joe Biden däremot är betydligt mer omtyckt av amerikanen i gemen än vad Hillary var. Det är ett stort problem för Trump, och han gör nu sitt bästa för att utmåla familjen Biden som en del av en korrupt politisk klass, en klass som skyddas av både traditionella amerikanska och sociala medier.

Upprördheten blev stor i Trump-lägret när Twitter och Facebook i förra veckan först blockerade en nyhetsstory från New York Post om Hunter Biden och läckta mejl. Fox News har rapporterat om detta i över en vecka.

New York Post hade fått tillgång till material från en dator som lämnats in på reparation i Delaware 2019 och som sedan inte plockats upp. Kunden ska ha varit Hunter Biden.

I grund och botten handlar anklagelserna om att Hunter Biden utnyttjade det faktum att hans pappa var USA:s vicepresident under åren 2009 till 2017 för egen ekonomisk vinnings skull.

Han hamnade i styrelsen på en ukrainsk gasjätte, Burisma. Han gjorde något liknande i Kina. Mycket av detta har varit känt sedan tidigare. Den republikansk ledda senaten har till och med utrett det och slagit fast att Biden agerade olämpligt men inte olagligt.

Dåvarande vicepresidenten Joe Biden tillsammans med sin son Hunter under ett besök i Peking 2013.
Foto: ANDY WONG / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På datorn fanns material som förstärker intrycket att Hunter Biden utnyttjade att han var son till vicepresidenten. I en mejlväxling tackar en chef på Burisma för chansen att träffa Joe Biden (Bidens kampanj nekar att något möte ägde rum).

Där finns också generande bilder på Hunter Biden som tidigare kämpat med drogproblem. Allt detta publicerade New York Post.

När Joe Biden fick en fråga av en CBS-reporter om allt, så snäste han mest av reportern:

– Jag har inget svar. Detta är ännu en smutskampanj, precis sånt som passar er, det är frågorna ni alltid ställer.

I sanningens namn har inte Biden fått så många frågor om detta. Han har knappt gett några intervjuer alls detta valår.

Det finns dock onekligen frågetecken kring hur detta material läckt ut. Vi vet att New York Post fått det från Rudy Giuliani, ja, samme Giuliani som varit Trumps advokat och specielle utsände i hela den Ukraina-historia som till slut ledde till riksrätten mot Donald Trump.

Giuliani ska ha fått en kopia på hårddisken av dator-reparatören i Delaware. Men reparatören är synskadad och såg inte vem som lämnade in datorn. Och vem glömmer att plocka upp en dator som lämnats in för reparation?

Kanske allt är ännu en rysk påverkansoperation? Misstankarna finns. Reportern som egentligen skrev storyn för New York Post var själv så skeptisk att han inte ville ha sin byline på artikeln.

Men storyn är ute i slutspurten. Och den ger ingen smickrande bild av Hunter Biden. Stämmer uppgifterna så fick han många miljoner dollar i ersättning för sina styrelsejobb. Det tål samtidigt att noteras att familjen Biden - till skillnad från familjen Trump - aldrig haft det särskilt gott ställt ekonomiskt.

Allt detta går inte att jämföras med bomben i slutspurten 2016 att FBI hittat fler mejl från Hillary Clintons privata server. Men Trumps anhängare ropar i alla fall ”Lås in honom”.

Det räcker för att få presidenten att le.

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat.

USA-experten: Han ringer dem när han gått och lagt sig.