Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Hon är Boris Johnson största motståndare

Bakslaget för Boris Johnson.
Gina Miller vände sig till domstol sedan Boris Johnson stängt ner parlamentet. Hon vann.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Domen i HD är ett svidande nederlag för Boris Johnson.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
”Jag var medveten om hur smutsigt det kunde bli”, säger Gina Miller till BBC.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var den 54-åriga affärskvinnan Gina Miller som fick Boris Johnson på fall i Högsta domstolen.

Hon vet också vad som väntar nu.

Hon har genomlevt detta förr.

– Det är en bra dag då jag inte får ett dödshot, säger hon.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev ett svidande nederlag för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på tisdagen. Hans beslut att stänga ner det brittiska parlamentet i fem veckor var olagligt. 

En enhällig Högsta domstol – elva domare – stod bakom beslutet. Det brittiska parlamentet samlas redan under onsdagen. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn efterlyste genast Johnson avgång.

Allt detta var en enorm seger för Gina Miller. För det var hon som blev så upprörd över Boris Johnsons nedstängning att hon beslutade sig för att vända sig till domstol.

En seger för parlamentets suveränitet

Hon förlorade i lägre instans, men vann alltså i HD.

– Detta är inte en seger för någon enstaka individ eller sak, sa Gina Miller utanför domstolen som reaktion på domen.

– Detta är en seger för parlamentets suveränitet, för maktfördelning och för våra brittiska domstolar.

Premiärministern är säker trots motgångarna.
Lady Brenda Hale läser upp domen i Högsta domstolen. Foto: SUPREME COURT / HANDOUT HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men självklart var det också en stor seger för henne. Och detta var andra gången hon dragit den brittiska regeringen inför domstol i brexit-frågan och vunnit.

Hon var en nagel i ögat även på Boris Johnsons företrädare Theresa May. Även där handlade det om parlamentets rättigheter.

Gina Miller kampanjade för att parlamentet måste få säga sitt innan Storbritannien ansökte om utträde ur EU. Domstolen gav henne rätt även den gången och Theresa May fick ge vika. Utträdesansökan kom slutligen den 29 mars 2017.

”Jag var helt chockad”

Hon är rätt van att kampanja. Gina Miller har startat flera företag och tidigare kämpat för större transparens inom finansvärlden. Det gav henne arga kritiker där som kallade henne ”den svarta änkan”.

Men detta var inget mot den vrede hon mött efter att ha gett sig in i brexit-frågan och vunnit mot regeringen i domstol. Hon har betalt ett högt pris för sin kamp.

– Jag var helt chockad, säger hon i en intervju med The Guardian om det hat som mötte efter den första segern i domstol.

– Jag visste inte att de attityderna fortfarande existerade och jag finner det fortfarande chockerande.

”En bra dag när jag inte får något hot”

Gina Miller föddes och växte upp i Guyana i Sydamerika. Hon kom till Storbritannien som tioåring och placerades på en internatskola.

Det faktum att hon invandrat till Storbritannien har använts i attackerna mot henne. Hon har kallats ”förrädare” och utsatts för både hot om våldtäkt och mordhot.

Rhodri Colwyn Phillips – en före detta vice talman i överhuset – skrev så här på Facebook i november 2016, efter att hon vunnit sitt första mål mot regeringen:

”Jag erbjuder 5 000 pund till den som ”oavsiktligt” kör över denna förbannade irriterande första generations invandrare.”

Han dömdes till tolv veckors fängelse för detta. Men hoten har fortsatt att komma från andra personer.

– Det är en bra dag när jag inte får något hot, sa Gina Miller till LBC Radio tidigare i år.

– När ingen hotar att döda mina barn, halshugga mig, våldta mig.

Gina Miller på väg till domstol. Hon har utsatts för flera dödshot för sin domstolkamp.Foto: ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK / ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gina Miller har åter mötts av rop om ”förrädare” och ”Brexit nu” när hon kommit till HD och förhandlingarna som ägde rum i förra veckan. Hon har som vittne på sin sida haft bland annat den förre konservativa premiärminister sir John Major, alltså en före detta premiärminister som argumenterat i domstol att hans partikollega och efterträdare agerat olagligt. En bild av brittisk politik 2019.

Boris Johnson hävdade alltid att han bad drottningen stänga ner parlamentet eftersom regeringen behövde extra tid för att förebreda regeringsdeklarationen. Kritikerna menade att syftet var att sätta parlamentet ur spel inför brexit.

Även om Gina Miller chockats över dödshoten så är hon inte förvånad över känslorna som denna fråga väcker.

– Jag var medveten om hur smutsigt det kunde bli eftersom folk förlorar sans och vett kring brexit och agerar bara med hjärtat, när de i själva verket borde agera med både hjärna och hjärta, säger hon till BBC.

Gina Miller har upplevt framgångar – och motgångar

Hon har under sin uppväxt och karriär upplevt åtskilliga framgångar och motgångar, hon har två kraschade äktenskap bakom sig, blev misshandlad i hemmet av make nummer två är sedan 2005 gift med finansmannen Alan Miller. Hon har tre barn.

På sin Linkedin sida skriver Gina Miller om sig själv:

– Folk säger att jag är en passionerad person med en lättretlig ton. Detta är för att jag älskar det jag gör.

– Jag är inte rädd för att säga vad jag tycker när jag stöter på intellektuellt eller moraliskt bankrutta argument. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har just fått känna på den passionen. Den brände honom.