Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Holders tal lär inte ha lugnat Assange

Eric Holder besökte Sverige.Foto: Bertil Enevåg Ericson / Tt

Jag vet inte om Julian Assange satt och tittade när Expressen sände direkt från USA:s justitieminister Eric Holder tal inför Riksdagens andrakammarsal i eftermiddag.

Det lär i så fall inte ha gjort honom lugnare.

För jisses vad Holder berömde Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, varken Wikileaks eller Julian Assange avhandlades när Eric Holder höll sitt tal i dag på eftermiddagen inför en grupp specialinbjudna politiker, diplomater, journalister etcetera.

Talet handlade i stället mest om kampen för mänskliga rättigheter och inte minst diskrimineringen av homosexuella och andra HBTQ-personer.

Holder nämnde heller aldrig Ryssland vid namn, men det var knappast en tillfällighet att han höll talet i Sverige några dagar före OS-invigningen i ryska Sotji.

Det var för övrigt lite historia som skrevs i dag. Eric Holder är den förste amerikanske justitieministern som besökt Sverige.

Detta bara några månader efter att USA:s president Barack Obama gjort det första bilaterala besöket för en amerikansk president. Dessförinnan har vi sett både utrikesministrarna John Kerry och Hillary Clinton på svensk mark.

Och justitieminister Eric Holders beröm för Sverige i dag var översvallande. En ”mästare i mänskliga rättigheter” som han uttryckte det.

Holder sa sig minnas de frostiga relationerna USA och Sverige hade under Vietnam-kriget, men han sa nu att han har svårt att komma på en relation som kan vara närmare än den de bägge nationerna nu har.

Och sådant beröm lär ju inte ha gjort wikileaks grundare Julian Assange lugnare där på Ecuadors ambassad i London.

Inte heller lär Assange ha missat att Holder förutom att hålla tal i Riksdagens andrakammare, även mötte justitieminister Beatrice Ask och riksåklagare Anders Perklev.

Både Ask och Perklev hävdade efteråt att Assange öde inte tagits upp. Diskussionerna ska i stället ha handlat om bland annat NSA:s avlyssningsverksamhet, IT-brottslighet och faran med att medborgare deltar i krig i andra länder, som exempelvis Syrien.

Det lär inte Assange tro på. Han fruktar att han kommer att bli utlämnad till USA om han skulle komma till Sverige och här ställas inför rätta för våldtäkt. Assange är misstänkt för övergrepp på två kvinnor under ett besök 2010.

Men det är USA han verkligen fruktar. Chelsea Manning (tidigare Bradley Manning), den menige soldat som försåg Wikileaks med stora mängder dokument - dömdes i somras till 35 års fängelse av en amerikansk militärdomstol.

Manning riskerade dödsstraff eftersom en av åtalspunkterna var samarbete med fienden. Där blev han dock friad.

Det är justitieminister Eric Holder som är den högst ansvarige för en eventuell process mot Assange.

En så kallad åtalsjury har tittat på anklagelserna mot Assange i USA men det är oklart vad den kommit fram till. Allt är hemligstämplat.

Sverige och USA har ett utlämningsavtal så klart är att en utlämning kan komma att äga rum, om USA skulle begära det. Men flera kriterier måste vara uppfyllda, bland annat får den åtalade inte riskera dödsstraff.

Fast ett stort antal år i amerikanskt fängelse, låter ju inte heller så lockande för Assange. Om nu något åtal finns. Washington Post uppgav i november att något hemligt åtal inte existerar.

Inte för att Wikileaks grundare lär tro på det. Och efter dagens svenskbesök av justitieminister Eric Holder så håller han sig nog ännu hårdare fast inne på Ecuadors ambassad.