Mats Larsson

Hillary vill – och kan vända i New Hampshire

Publicerad

DOVER New Hampshire kom till Hillary Clintons räddning för åtta år sedan.

Hon kämpade i natt för att samma sak ska hända igen.

Men här i New Hampshire är det Bernie Sanders som är favoriten.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ingen tid för vila i en amerikanska primärvalkampanj. Hillary Clinton vet det bättre än de flesta efter maratondrabbningen med Barack Obama 2008.

Hon flög hit till New Hampshire där det första primärvalet hålls den 9 februari redan natten efter valet i Iowa.

Hon var ute redan på tisdag förmiddag och det var först där hon fick veta att hon vunnit Iowa med minimal marginal. Ja, utmanaren Bernie Sanders vill ännu inte erkänna sig besegrad.

Men detta är New Hampshire. En helt annan delstat. En annan väljarkår. Och här ser det tuffare ut för Hillary Clinton. Detta är Bernie Sanders territorium, han är senator från delstaten Vermont.

Det är Bernie Sanders som har en klar ledning i opinionsmätningarna. De senaste som kom i dag och den ger 74-årige senatorn 61 procent av rösterna, mot Hillary Clinton som bara får 32.

Bernie Sanders tog det lugnare i dag och ställde in sina planerade aktiviteter förutom en tv-sänd Town Hall utfrågning i kväll. Ett tecken på hans självförtroende här.

Men Hillary Clinton kämpar på. Detta är hennes andra fulla dag av kampanjande i New Hampshire efter Iowa. Mötet här i Dover är hennes andra för dagen.

Hon gör ingen hemlighet av att New Hampshire är en uppförsbacke:

– Ska jag vara ärlig så var det en hel del kommentatorer och tyckare som sa: Du är så långt bakom i New Hampshire, du är på senator Sanders bakgård. Det är lika bra du hoppar över New Hampshire.

– Jag läste allt det där och sa: Inte en chans. Jag skulle aldrig hoppa över New Hampshire.

Många demokrater som jag talat med i denna valkampanj säger att de slits mellan sina hjärtan och sina huvuden. Hjärtat talar för Bernie Sanders, men huvudet säger Hillary Clinton.


Hillary Clinton gör själv en poäng av det.

– Jag vill att ni ska rösta med både hjärtat och huvudet. Jag hoppas ni använder bägge.

Hon fick stöd av Ana Carina, 42 år, från Mexiko som bott i USA i sju år men varit amerikansk medborgare bara sedan i maj i fjol.

– Jag hoppas du använde både huvud, hjärta och händer, sa hon när hon fick ställa en fråga.

Bernie Sanders fick en fråga på amerikansk tv i går om Hillary Clinton är en progressiv demokrat. Hans svar blev:

– Det är hon väl på sina goda dagar.

Det fick Hillary Clinton att i natt kontra med att hon minsann haft många goda dagar. Och så började hon räkna upp exempel på vad hon åstadkommit.

– Det var en god dag när jag tillsammans med andra senatorer stoppade president George W Bushs försök att privatisera pensionssystemet.

– Det var en god dag när jag kämpade för de homosexuellas rättigheter i Gen´eve. Det var en god dag när jag kämpade för kvinnors rättigheter i Peking.

 

Bernie Sanders befinner sig till vänster om henne på den politiska skalan och angriper ofta henne för att exempelvis ha röstat för invasionen av Irak 2003. Hillary Clinton gör under sina valtal sitt bästa för att visa sitt eget engagemang och i frågor som hälsovård, sjukförsäkring, kvinnors rätt till lika lön, etcetera.

Kommer det att räcka till för att besegra Bernie Sanders? Kanske inte. Det är därför Hillary-kampanjen nu gr sitt bästa för att sänka förväntningarna.

Det var därför vi hörde Hillary säga att rådgivarens sagt att hon borde strunta i New Hampshire eftersom hon är chanslös. Men hon har vänt New Hampshire förr. Hon vill göra det igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag