Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Heta kandidaternas första duell – om att få slå Trump

Frida Stranne gästade Expressen TV:s studio inför primärvalsdebatten.
Joe Biden.Foto: MARY SCHWALM / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Så var de bara tio demokrater.

I alla fall på scenen under nattens tv-debatt.

Ändå är det en duell som väntar:

Den mellan Joe Biden och Elizabeth Warren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är faktiskt betydligt fler än tio kvar i det demokratiska racet, även om ni aldrig hört talas om de flesta av dem. Sju har hoppat av, 20 är kvar.

Men det var bara tio som kvalade in till den tv-debatt i Houston som ABC News sänder natten mot fredag, svensk tid. Förut har debatterna delats upp på två nätter.

Så många är det som känner sig kallade att försöka besegra president Donald Trump nästa år i presidentvalet. Men ärligt talat står denna demokratiska kamp i praktiken mellan tre personer, förre vicepresidenten Joe Biden och de bägge senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders.

De får tillsammans cirka två av tre röster i opinionsmätningar. Ingen av de andra kommer upp i tvåsiffrigt, många ligger och pendlar mellan en eller två procent. Det ska ett mirakel till om exempelvis Beto O'Rourke eller Amy Klobuchar ska slå sig fram.

Räkna med att några av dessa högoddsare kommer att försöka sticka ut i kväll, men det stora inresset kommer att riktas mot personerna i mitten, det är där Joe Biden och Elizabeth Warren står.

De två har aldrig förr stått på samma scen. Demokraterna har genomfört två debatter hittills, men Biden och Warren har bägge gångerna hamnat i skilda grupper.

Och det är just dessa två som nu oftast ligger etta och två i mätningarna. Bernie Sanders ligger tätt efter Elizabeth Warren.

Men Sanders får inte lika mycket uppmärksamhet som Warren. Hon har klättrat hela sommaren, och de två slåss delvis om samma typ av väljare, demokrater från vänsterflygeln i partiet.

Joe Biden däremot tillhör partiets mittflygel, den mer moderata, traditionella demokraten. Den stora frågan i primärvalen 2020 är vilken gren av partiet som kommer att vinna.

Många trodde att Sanders och Warren skulle ryka ihop när de stod på samma scen i debatten som ägde rum i juli. Så blev det inte alls. De höll väldigt sams.

Så lär det inte bli i natt mellan Warren och Biden. De personifierar den interna kampen i partiet. Warren är dessutom på väg upp i mätningarna, Biden är på väg ner.

Elizabeth Warren är en relativ nykomling i politiken - hon blev invald i senaten 2012 - medan Biden är veteran från både senaten och som vice president under Barack Obama.

Joe Biden är den mest kände av demokraternas kandidater. Men sommaren har varit tuff för honom och han gjorde inget vidare intryck under de första två debatterna.

Han har alltid haft en förmåga att göra verbala kullerbyttor och de har kommit tätt på varandra de senaste veckorna. Han blandade ihop var dödsskjutningarna ägde rum i augusti, han har påstått saker som varit uppenbart falska. 

Och han är 76 år. Han skulle bli den äldste personen som valts till Vita huset. Å andra sidan är Bernie Sanders än äldre och Elizabeth Warren är ingen ungkyckling heller med sina 70 år.

Ett av Bidens argument är att han är det säkraste kortet om demokraterna vill besegra Trump, att det vore vansinne att chansa på någon långt ut på vänsterkanten som Trump lätt kan parodiera.

Joe Biden hustru, Jill Biden, sa i förra månaden så här om sin make:

– Kanske ni måste svälja en del och säga: ”Ok, jag gillar egentligen den här kandidaten bättre, men i slutänden handlar det om att vi måste besegra Trump.”

Det är inte precis det mest inspirerande av argument för Joe Biden. Han behöver göra bättre ifrån sig än så, om han ska ha någon chans i natt mot Elizabeth Warren.

Expressens Tomas Kvarnkullen bevakar debatten på plats i USA.