Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Hemliga vapnet i kampen mot corona: kvinnliga ledare

Suzanne Forsström bor i Tyskland och tycker att de hanterar coronapandemin bättre än Sverige.
Foto: ADAM BERRY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: THOMAS STOLTE / ACTION PRESS STELLA PICTURES
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: XINHUA / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Vad har Tyskland, Norge, Taiwan och Nya Zeeland gemensamt?

Det är länder som klarat coronakrisen bäst.

Det råkar också vara länder som styrs av kvinnor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jodå, det går att räkna upp fler exempel. Länder som har relativt låga dödstal i coronaviruset och som hittills skött krisen väl.

Och som alltså styrs av kvinnor. Det är inte så många länder i världen som regeras av kvinnor. Runt ett 30-tal.

På framgångslistan hör också Danmark, Island och Finland. Finland har dessutom i Sanna Marin, 34 år, den yngsta regeringschefen i världen.

Finlands statsminister Sanna Marin (mitten) omgiven av mest kvinnliga ministrar.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dessa länder sticker ut i statistiken. Inte minst när vi jämför dem med grannarna med liknande förhållanden.

Finland hade under tisdagen 59 som avlidit i corona, Norge 134, Danmark 299. Och Sverige med cirka dubbelt så stor befolkning hade 1 033.

Eller ta Angela Merkels Tyskland. Ja, landet hade 3 203 döda i coronaviruset men jämför det med Frankrike som hade ungefär lika många rapporterade fall av smitta men 14 967 döda. Storbritannien hade över 11 000 döda, men färre rapporterade fall än Tyskland.

Nej, det går förstås inte att sätta ett direkt samband mellan det faktum att dessa länder styrs av kvinnor och att de hittills bekämpat coronaviruset mer effektivt än grannarna. Belgien styrs exempelvis också av en kvinna, Sophie Wilmès, men har över 3 900 döda med en befolkning på 11,5 miljoner.

Snabba med coronatester

Det är många faktorer som förklarar skillnaderna. I Tyskland var smittan i början främst utbredd bland yngre och landet satte mycket snabbt i gång produktion av coronatester.

Nya Zeeland - som bara har nio döda i coronaviruset - är en önation och ligger långt bort ifrån det mesta. Island - som också masstestar - har bara en befolkning på 300 000 invånare. Och är också en ö.

Men det råder heller inget tvivel om att Angela Merkel, Jacinda Ardern och Tsai Ing-Wen mycket snabbt tog coronahotet på allvar, när andra politiska ledare tog det lugnare eller försökte tona ner hotet.

Taiwans president, Tsai Ing-Wen. Hon är landet första kvinnliga statschef.Foto: TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.Foto: PHILIP DAVALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tsai Ing-Wen är Taiwans första kvinnliga president. Taiwan är en ö strax utanför Kinas kust och fattade redan i januari en rad beslut som begränsat virusets utbredning.

Och medan president Donald Trump talade om att viruset mirakulöst skulle försvinna framåt april, så varnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel tidigt för att 70 procent av tyskarna kunde komma att smittas.

– Detta är seriöst. Ta det seriöst! uppmanade hon.

Jacinda Ardern beslutade mycket tidigt i Nya Zeeland att stänga ner samhället, något som anses ha lett till att viruset inte fick sådan utbredning. Även våra nordiska grannar fattade snabbt liknande beslut.

Och det ska inte uteslutas att det finns ett samband mellan de faktum att det just är kvinnor som styr dessa länder och att de snabbt insåg hotet och tog det på allvar. Kvinnor tar sin egen hälsa på större allvar än män.

Kvinnor söker oftare hjälp

Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har exempelvis noterat att kvinnor oftare än män söker läkarhjälp när de har problem. Sannolikheten är 33 procent högre att en kvinna ska göra det.

Männen är också betydligt slarvigare med att gå på årlig hälsokontroll. Sannolikheten är 100 procent högre att en kvinna gör det. Och ja, männen slarvar mer med exempelvis kolesterolvärden.

Och många är de kvinnor som håller med Australiens förra premiärminister Julia Gillard som skrivit så här om vad kvinnor genomlever för att slå sig fram till toppen: ”Det har länge sagts att en kvinna får hälften så mycket ära som en man, måste arbeta dubbelt så hårt och vara två gånger så smart.”

Ja, det finns flera exempel på kvinnliga regeringschefer som tagit sig till makten tack vare att de är döttrar eller hustrur till manliga politiker. Men dit hör inte Angela Merkel, Jessica Ardern, Erna Solberg eller Mette Frederiksen. De slog sig fram med kompetens.

Och som någon twittrade apropå Tysklands och USA svar på coronaviruset med adress till amerikanerna: ”Om någon undrar varför dödstalen i Tyskland är så låga och så höga i USA så beror det på att deras ledare var forskare i kvantkemi och er president var programledare för en dokusåpa”.

Det var inte menat helt på allvar. Men inte helt på skämt heller.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

LÄS MER: Trump gillar Sverige som skräckexempel

Statsepidemiologen: ”Det är väldigt hållbart”.

 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.