Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Här är de 7 delstaterna som avgör USA-valet

Hör Expressens Mats Larsson: ”Tiden är knapp nu”.
Donald Trump.Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump och Joe Biden vet i vilka delstater nycklarna finns.

Men inte vilka som kommer att låsa upp Vita huset.

För 2016 lär inte upprepa sig. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar förstås om den ack så viktiga elektorskartan. För ett amerikanskt presidentval handlar om att samla ihop minst 270 elektorer och varje delstat är värd ett visst antal sådana beroende på folkmängd.

En del delstater - som Kalifornien - kommer som alltid att rösta för demokraten (Joe Biden), andra - som Oklahoma - kommer garanterat att rösta på republikanen (Donald Trump).

Men så har vi vågmästardelstaterna, den som praktiken kommer att avgöra valet och där utgången är oviss.

För fyra år sedan segrade Donald Trump överraskande i Michigan, Wisconsin och Pennsylvania, tre delstater som röstat demokratiskt i över två decennier. Det avgjorde valet för Trump.

Så de tre ses nu i år som nyckeldelstater. Men det är osannolikt att allt kommer att avgöras där igen. Det finns fler lås till Vita huset.

Om Joe Biden exempelvis vinner i Florida (29 elektorer) så blir det mycket tufft för Donald Trump.

Så hur ser det politiska slagfältet ut i år? Dessa sju delstater är med i de flesta amerikanska opinions- och medielistor. Här kommer valet att avgöras:

Arizona: 11 elektorer

Donald Trump har just kampanjat där. En delstat han vann 2016 och som bara har röstat demokratiskt en gång sedan 1948. Men demografin har förändrats och börjar gynna demokraterna. Joe Biden leder i mätningarna med i snitt 3,1 procentenheter.

Florida: 29 elektorer

Det eviga dramat. Allt avgjordes exempelvis här år 2000 mellan George W Bush och Al Gore. Biden har råd att förlora, men knappast Trump. Många amerianska pensionärer här. De föredrog Trump för fyra år sedan, men covid-19 kan ha ändrat på det. Biden leder i snitt med 1,4 procentenheter.

Georgia: 16 elektorer

Det var länge sedan Georgia sågs som en nyckeldelstat. Har inte röstat på en demokrat sedan Bill Clinton 1992. Många väljare i storstaden Atlantas förorter tycks överge Trump, men han har stöd bland vita väljare på landsbygden. Afroamerikaner hoppas på högt valdeltagande. I praktiken dött lopp.

Michigan: 16 elektorer

En av överraskningarna 1996. Michigan hade inte röstat på en republikan sedan 1988. Trump har ofta kampanjat här, något han inte skulle göra om han var säker på ny seger. Trump tycks ha tappat en del stöd bland vita väljare. Lågt valdeltagande bland afroamerikaner 2016, tycks bli högre i år. Biden leder i snitt med 7,3 procentenheter.

North Carolina: 15 elektorer

Republikanerna skulle ha hållit sitt konvent i North Carolina, men det blev som bekant inställt. Visar hur betydelsefyll delstaten är för Trump. Har under de senaste 40 åren bara röstat på en demokrat en gång (Barack Obama 2008). Börjar demografiskt bli mer gynnsamt för demokraterna. Biden leder i snitt med 2,7 procentenheter.

Pennsylvania: 20 elektorer

En av delstaterna som både Trump och Biden besöker oftast. Biden växte upp i Scranton, Pennsylvania. Trump vann här 2016, en mycket viktig seger. Som ett USA i miniatyr med ett par stora städer, Philadelphia och Pittsburgh, men också en stor landsbygdsbefolkning och mindre städer. Biden leder i snitt med 3,8 procentenheter. 

Wisconsin: 10 elektorer

Hillary Clinton var så säker på seger här 2016 att hon i praktiken ignorerade Wisconsin. Stort misstag. Joe Biden gör inte om det. Trump gillar att resa hit också. Svårt drabbat av covid-19 och det lär inte gynna Trump. Biden leder med i snitt 6,2 procentenheter.

Donald Trump leder alltså inte i någon av dessa delstater, men det betyder inte att han är chanslös. Hillary Clinton ledde också i de flesta, men föll ändå.

Denna vecka kampanjar Trump för fullt, medan Biden stängt in sig hemma i Delaware och övar inför debatten på torsdag.

Och allt kan mycket väl avgöras någon annanstans. Donald Trump vann Ohio klart 2016 och han har i regel lett där även i år, men Ohio har traditionellt varit en mycket viktig delstat.

Hur viktig? Ja, ingen republikan har vunnit Vita huset utan att vinna i Ohio. 

Telefonsamtalet med Trump: ”Fauci är en idiot, en katastrof”