Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Han lockar artisterna – för att vi ska missa skuggorna

Kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: ANDY RAIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rebecca & Fiona var bokade till festivalen men har nu ställt in sin spelning.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Saudiarabien satsar enorma summor på sport och nöjen.

Kronprins Mohammed bin Salman vill att omvärlden ska bländas av glamouren, evenemangen, spänningen.

Och missa det som sker i skuggorna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hatice Cengiz låter sig inte bländas. Hon har sett vad den saudiska regimen och Mohammed bin Salman är kapabel till.

Så hon uppskattar inte att artister - som svenska Rebecca & Fiona och Alesso - väljer att resa till Saudiarabien för att delta vid musikfestivaler där.

Hatice Cengiz skulle ha gift sig 2018 med den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, men det blev inget bröllop. Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018 när han behövde lite dokument inför äktenskapet.

– Sjung inte för mördare av min älskade Jamal, uppmanade Cengiz nyligen i Washington Post.

– Snälla, tala ut om mordet och fördöm hans mördare, Mohammed bin Salman. Din röst kommer att höras av miljoner.

Det var nu inte de svenska artisterna hon vände sig till, det är väl tveksam om hon känner till dem, men budskapet skulle garanterat vara detsamma.

Det var i stället Justin Bieber hon adresserade. Även han planerar uppträda i Saudiarabien, en dryg vecka före festivalen som svenskarna är inbokade på.

Bieber sjunger i samband med att Saudiarabien för första gången står som värd för ett Formel 1 lopp, en av ett otal stora sportsatsningar som Saudiarabien den senaste tiden genomfört.

Landet har satsat över 1,5 miljarder dollar - cirka 13 miljarder kronor - på olika idrottsevenemang. Det är en del av Mohammed bin Salmans plan att ställa om landets ekonomi och bort från oljeberoendet.

Han vill även göra om landet till en stor turistdestinationen, bygger en futuristisk stad i öknen och satsar stort även på kultur och nöjen. Kritiker ser det också som ett försök att rentvätta landets image.

MBS - som han ofta kallas - lanserade sin Vision 2030 redan för fem år sedan. Men landets image - som aldrig varit särskilt god - fick en allvarlig knäck av mordet på Khashoggi och Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.

Mohammed bin Salman har infört viktiga reformer - som att ge kvinnor rätten att köra bil - men han har samtidigt fängslat kvinnliga människorättsaktivister som tidigare kämpat för rätten att sätta sig bakom ratten.

Men det är MBS som vill bestämma. Initiativen ska komma från honom.

Ett av dem har varit just att tillåta konserter och musik. För ja, även sådant var förbjudet tidigare i Saudiarabien. Inga internationella artister kunde besöka landet för tio år sedan, för fem år sedan.

Men inte minst mordet på Khashoggi har gjort det kontroversiellt att uppträda där. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch menar att artisterna bidrar till att skönmåla landet.

Många artister har ignorerat kritiken och besökt landet ändå. En del försvarar sig med att Saudiarabien ändå rör sig åt rätt håll. Andra - som Nicki Minaj - har beslutat sig för att inte resa dit.

Det är inte första gången artister hamnar i blåsväder för att de uppträder i länder med dåligt rykte. En av de första ordnade kampanjerna genomfördes på 1980-talet mot nöjesmetropolen Sun City, i det Sydafrika där apartheid härskade.

Musikern och skådespelaren Steven Van Zandt samlade 1985 ihop en rad kända artister och spelade in låten ”Sun City” för att rikta uppmärksamheten mot övergreppen Sydafrika och uppmana till artistbojkott. 

Hatice Cengiz skulle inte ha något emot något liknande för Saudiarabien.