Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Han sparkades – sen kom varningen: ”Gud hjälpe oss”

Presidenten gick ut med nyheten på Twitter.
USA:s sparkade försvarsminister Mark Esper.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

USA:s sparkade försvarsminister Mark Esper fruktar för den närmaste framtiden.

Att en ja-sägare nu tar över på den viktiga posten.

Så här sammanfattar Esper sin oro.

– Gud hjälpe oss!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var inte helt överraskande att Donald Trump skulle göra sig av med Mark Esper som försvarsminister. Det ord som Trump till slut använde i sin tweet under måndagen var, ”terminated”

Trump har varit irriterad på Esper ända sedan han offentligt gick emot att använde den så kallade Insurrection Act och sända in amerikansk militär för att slå ner sommarens stora protester runtom i USA.

Esper har också gått emot Trump ett par andra gånger, som när han i januari sa att USA inte hade för avsikt att bomba Irans kulturskatter om det skulle bli krig där.

Tydligt är att Esper hade på känn vad som komma skulle. Han hade till och med låtit sig intervjuas i förväg av Military Times. Det är där han säger:

– Vem kommer efter mig? Det kommer att bli en riktig ja-sägare. Och då, Gud hjälpe oss.

Mest bara ja-sägare kvar

Washington Post noterar i en analys att Mark Esper kanske inte varit en sådan envis nej-sägare som han nu vill ge sken av. Han deltog exempelvis i den ökända marschen över Lafayette Square framför Vita huset, med bibel i hand för att Donald Trump skulle ta en bild framför en kyrka.

Esper ångrade detta senare. Han har också flera gånger hyllat Trump för dennes ledarskap.

Men det stämmer också att det numera mest bara är ja-sägare kvar. Den nya försvarsministern, Christopher Miller, kommer från det nationella kontraterrorcentret och uppges vara en tämligen okänd person i Pentagon.

Så varför gör Donald Trump detta? Han har ju med största sannolikhet bara drygt två månader kvar som president.

Det stämmer. Det stämmer också att han fram till den 20 januari 2021 har all den makt som en amerikansk president alltid har.

Och det finns en oro för vad Trump ska hitta på. Det är exempelvis inte alls omöjligt att fler kommer att få sparken. Namn som nämns är CIA-chefen Gina Haspel och FBI-chefen Christopher Wray.

Avskedandet kan ha varit en hämnd

David Ignatius på Washington Post har många och goda källor inom den amerikanska försvars- och säkerhetsapparaten. Och ja, enligt honom så är många bekymrade.

Det är mycket möjligt att Trump sparkade Esper för att helt enkelt ge igen för att försvarsministern offentligt gick emot Trumps idé att kunna använda militären i somras. Och att det slutar där.

En del i Pentagon fruktar att Trump kommer att tillkännage ett trupptillbakadragande från Afghanistan och Irak, något som militärledningen är starkt emot. Det vore dock antagligen ett populärt beslut bland många amerikaner.

Men så finns de än mörkare spekulationerna, enligt Ignatius. Att Donald Trump vill ha en försvarsminister och ledning som gör som han säger i fall det skulle utbryta nya oroligheter framöver kring det amerikanska valresultatet.

Donald Trump har inte gett upp. Han hävdar omfattande valfusk. Han tycks fortfarande tro att han ska vinna.

Högsta militärledningen visste inget

Den högsta militärledningen visste inte att Trump tänkte sparka Mark Esper i går. Ignatius uppger att general Mark Milley, USA:s högst uppsatta militär, satt och åt lunch när han läste Trumps tweet.

Miller och hans närmast underordnade är, enligt Ignatius, motvilliga att använda armén för att ingripa mot oroligheter. Men Trump är som sagt president fram till den 20 januari och är landets överbefälhavare.

Det finns ytterligare en sak som ger säkerhetsexperterna huvudvärk. Vad händer i utlandet? Hur agerar Kina, Ryssland, Iran om USA nu går in i en period av osäkerhet.

Det talas ofta om en oktoberöverraskning inför ett amerikanskt presidentval. Den kom i form av Trumps eget insjuknande i covid-19.

Överraskningarna är kanske inte över. Det kan komma en decemberöverraskning också. Kanske i USA eller Persiska viken eller Taiwan. 

Expressens utrikesredaktör: ”Det är problematiskt för administrationen att inte Trump har erkänt sig besegrad”.