Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Grekland har fem dagar på sig att rädda sig kvar i eurozonen

Grekland har fem dagar på sig.

Att rädda sig kvar i eurozonen.

På söndag rinner tiden definitivt ut.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Säga vad man vill om ledarna i eurozonsländerna, tålamod har de haft med de grekiska ledarna. Tålamod visade de faktiskt även i går kväll.

För hade kanske inte Tysklands förbundskansler Angela Merkel i måndags gjort alldeles klart att bollen efter helgens folkomröstning i Grekland nu låg i premiärminister Alexis Tsipras händer?

Hade hon inte gjort det alldeles tydligt att hon och de andra ledarna i eurozonen förväntade sig ett konkret grekiskt förslag till gårdagens toppmöte om hur landet tänkte rädda sig kvar i eurozonen?

Men när den nyutnämnde grekiske finansministern Euclid Tsakalatos anlände till finansministrarnas inledande möte i Bryssel så hade han ingen plan med sig, inga papper. Ingen vidare början.

En brett leende Alexis Tsipras anlände några timmar senare. Men det fanns förstås inget att le åt denna afton i Bryssel.

Tsipras hade tidigare under dagen talat med USA:s president Barack Obama i förhoppningen att Obama skulle rycka in på hans sida. Något den amerikanske presidenten delvis gjorde, genom att sedan ringa Merkel och uppmana henne att inte sparka ut grekerna ur eurozonen.

USA fruktar att Grekland kan komma att närma sig Vladimir Putins Ryssland om ekonomin kollapsar och grekerna tvingas överge euron.

Det är nog många europeiska ledare som fruktar det också. Och även om Tsipras inte kom beväpnad med tjocka mappar i går, så fick han alltså i alla fall några dagar till på sig.

Tsipras hoppas på en lösning i flera led, där de grekiska bankerna räddas i ett kort övergångsskede och att Grekland sedan kan beviljas ett tredje stödpaket för att rädda ekonomin.

Han och Tsakalatos har nu fram till fredag morgon klockan 08.30 att lämna in ett konkret förslag. Det är bäst de håller tiden denna gång. De har inte precis varit duktiga på det förr.

Sedan väntar ett fullt EU-toppmöte på söndag. Observera att alla 28 EU-länder alltså kommer att delta, inte bara eurozonens 19 medlemmar. Detta blir en ödesdag.

EU:s president Donald Tusk kallade det i natt för den allvarligaste krisen i eurozonens historia. Han betonade också att söndagen är en absolut deadline.

Och en märkbart irriterad Jean-Claude Juncker - EU-kommissionens ordförande - slog fast att kommissionen har planer för alla eventualiteter. En grekisk sorti från euron. Humanitär hjälp till Grekland.

Det är allvar nu. Tro inte annat, Tsipras.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!