Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Generalerna går till offensiv mot Trump

Utrikesredaktör Mats Larsson om mötet mellan Putin och Erdogan.
Donald Trump med sin förre försvarsminister Jim Mattis. Trump kallade senare Mattis ”överskattas”, Mattis har nu gett svar på tal.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Amiral William McRaven skakar hand med USA:s förre president Barack Obama. McRaven kallar nu Trump för ett hot mot USA i en debattartikel.Foto: CHARLES DHARAPAK / AP

President Donald Trump gillade att omge sig med generaler i början.

Men den kärleken är över.

Nu börjar generalerna slå tillbaka.

Och inte bara de.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni kommer väl ihåg dem, generalerna som Donald Trump tidigt tog in i sin administration? Ingen president har omgett sig med så många militära höjdare som USA:s 45:e president.

Där fanns general Michael Flynn som blev Trumps första nationella säkerhetsrådgivare, men som fick sparken redan efter ett par veckor efter att ha ljugit om samtal med Rysslands USA-ambassadör.

Där fanns general HR McMaster som tog över Flynns post och fick behålla jobbet ett drygt år innan Trump tröttnade på honom. Och vice versa.

Så hade vi general John Kelly som blev Trumps andre stabschef och senare skulle beskriva det för sina vänner som det värsta jobb han haft. Och sist, men inte minst, general Jim Mattis, Trumps första försvarsminister och den första militären som haft den posten sedan George Marshall under Harry Truman.

Trump hyllade dem i början, förstås. Om Jim Mattis sa han bland annat:

– General Mattis är en stark, mycket värdig man.

– En sån karriär! Han är ”the real deal”.

General John Kelly var stabschef åt Donald Trump. Han har beskrivit det som det värsta jobb han haft.Foto: MIKE THEILER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Snabbspolning framåt. Jim Mattis avgick i protest mot att Trump redan i december 2018 gjorde klart att han tänkte ta hem alla amerikanska soldater från Syrien. Trump har nu i stället kallat honom ”världens mest överskattade general”. Han är inte den enda av Trumps före detta generaler som presidenten sedan hånat.

USA:s militära befälhavare har en tradition av att inte bland sig i politiken. Det kan vi vara glada för. Många länder Sydamerika har konstitutioner som liknar den amerikanska men där har militären gång på gång ingripit.

Så det är inte så förvånande att personer som Jim Mattis hållit tyst. Han kom nyligen ut med en bok – ”Call Sign Chaos: Learning to Lead” men nämnde där knappt Trump över huvudtaget. 

Men nu har han slutligen tagit bladet från mun. Och det vapen han valt att använda mot Donald Trump är humorn. Men det kan svida nog så mycket.

Vid ett tal i New York i förra veckan sa den förre marinkårssoldaten Jim Mattis saker som:

– Jag förtjänade mina sporrar på slagfältet. Donald Trump tjänade sina i ett brev från en doktor.

Han behövde inte förklara detta. Åhörarna kunde garanterat historien om hur Donald Trump som ung slapp riskera bli inkallad till Vietnam-kriget eftersom han, enligt läkarintyget, led av hälsporre.

Och vad gäller Trumps betyg på Mattis att han är den mest överskattade generalen , så noterade Mattis:

– Jag är inte bara överskattad. Jag är den störste, världens mest överskattade. Jag är hedrad eftersom han också kallat Meryl Streep för en överskattad skådespelare. Så jag antar att jag är generalernas svar på Meryl Streep.

Men det är nu inte bara Mattis bland generalerna som de senaste dagarna slagit tillbaka mot presidenten. Amiral William McRaven är den typen av militär som Trump tidigare sagt sig beundra.

Han var under både George W Bush och Barack Obama befälhavare för USA:s specialstyrkor och själv en Navy SEAL, det elitförband som bland annat dödade Usama bin Ladin. Det var McRaven som var högst ansvarig för den räden.

Amiral William McRaven skakar hand med USA:s förre president Barack Obama. McRaven kallar nu Trump för ett hot mot USA i en debattartikel.Foto: CHARLES DHARAPAK / AP

Han är en av många amerikanska militärer som är djupt kritiska mot Trumps beslut att överge kurderna i Syrien, de kurder som sedan 2014 varit USA:s allierade och förlorat 11 000 man i kampen mot IS.

McRaven använde ingen humor i sitt angrepp. Rubriken på hans debattartikel i New York Times är ”Vår republik är under attack från presidenten”.

Han berättade i artikeln bland annat om ett par minnesceremonier han just deltagit i, och hur en annan pensionerad general grabbat tag i honom och sagt:

– Jag gillar inte demokraterna, men Trump förstör republiken.

Det är också McRavens slutsats. Att USA under Trump riskerar att inte längre var en kraft för det goda, som inte bryr sig om plikt, ära, sina allierade, nationens grundläggande principer.

Om inte presidenten inser detta, så ”är det tid för en ny person i Ovala rummet”, avslutar McRaven. Det är tunga ord, från en person som många republikaner säkerligen hyser respekt för. Det är ingen vänsterliberal professor från Harvard vi talar om.

Och det är inte bara generalerna som nu uttalar sig kritiskt efter händelserna i Syrien och riksrättsutredningen som pågår kring den så kallade Ukraina-affären. En tung inflytelserik konservativ nyhetsportal som Drudge Report har de senaste veckorna haft många rubriker med udden riktat mot Trump.

Inte ens Fox News är längre helt att lita på för Trump. Han twittrade nyligen om att Fox ”är mycket annorlunda från hur de brukade vara på den gamla goda tiden”.

Trump blev exempelvis inte glad när just Fox News hade en opinionsmätning som visade att 51 procent av amerikanerna stöder en riksrättsprocess och att han där ska tvingas avgå. 

Det är få som tror det ska gå så långt. Sannolikheten för riksrätt är hög med tanke på att demokraterna har majoriteten i representanthuset, men det är senaten som fungerar som domstol och där krävs två tredjedels majoritet.

Det skulle betyda att minst 14 republikanska senatorer skulle behöva rösta emot honom, plus förstås alla demokrater. Inget tyder på att så många republikaner är beredd att överge honom. 

Samtidigt har onekligen några republikanska senatorer – som Mitt Romney och Lindsey Graham – varit mycket kritiska mot Trumps beslut att lämna kurderna i Syrien åt sitt öde. Och hela 129 republikaner i representanthuset valde att tillsammans med demokraterna fördöma det amerikanska trupptillbakadragandet från Syrien.

Donald Trump har alltid ansett det viktigt att förmedla en känsla av styrka. För tillfället framstår han som allt annat än stark.

Och generalernas respekt för Trump lär inte ha vuxit när presidenten i helgen twittrade om sin nye försvarsminister Mark Esper. Han kallade honom Mark Esperanto.