Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

"Går aldrig att checka ut från historien"

Svenska Dagbladets nyhet i dag om den ryska flygövningen mot Sverige är en nyttig påminnelse för oss.

Det går aldrig att checka ut från historien.

Och krig och konflikter är en stor del av den.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inget unikt att ryskt stridsflyg agerar som de gjorde under påskhelgen. Då kom - enligt Svenska Dagbladet - sex stridsflygplan - två av dem det tunga bombplanet Tu-22 - flygande över Östersjön med kurs mot Sverige.

Under det kalla kriget så genomförde Sovjetunionen flera gånger liknande provocerande övningar. I sista stund svängde de av innan de kom in över svenskt territorium.

Det kändes ett tag där i början av 1990-talet som om historien tog slut efter murens fall och det kalla krigets slut.

Det var ju också titeln på en uppmärksammad bok av den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama.

Men självklart tog inte historien slut där. Vi lever i en värld där USA:s ställning som ensam supermakt är på väg att försvagas. Kina rustar upp, Ryssland har åter ambitioner att spela en större roll i världspolitiken.

Sverige är en nära granne till Ryssland. Och som Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen påminde under Folk och försvars rikskonferens i Sälen: ett Sverige utanför Nato kan inte räkna med att få hjälp från försvarsalliansen vid ett angrepp.

När ryssarna kom flygande under påskhelgen så hade enligt Svenska Dagbladet det svenska flygvapnet inte plan i beredskap. En påminnelse om hur vi avrustat under de senaste två decennierna.

Nyheten i Svenska Dagbladet är säkerligen en läcka från försvaret för att understryka och exemplifiera det överbefälhavare Sverker Göranson sa tidigare i år: om Sverige angrips militärt så klarar vi oss i bara en vecka utan hjälp.

Det är fortfarande från öst som ett eventuellt hot kommer. Något även ryssarna är medvetna om.

Kort efter Göransons uttalande så levererade rysk tv en videoparodi på det klena svenska försvaret. Där skämtades bland annat om att det ryska anfallet mot Sverige blir som hockey-vm i fjol då Ryssland slog Sverige med 7-3.

Det svenska försvaret kunde nog hålls sig för skratt den gången. Det kunde definitivt göra det i påskhelgen framför radarskärmarna.