Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Flera världsledare börjar tröttna på Greta

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg höll ett bejublat tal i Montreal.
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin kritiserar Greta Thunberg.

Det borde egentligen inte överraska, men han är faktiskt inte ensam bland världsledarna att göra det.

Flera politiker som tidigare hyllat henne gillade inte delar av hennes tal i FN.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var under en energikonferens som den ryske presidenten riktade en del syrliga kommentarer om Greta Thunberg och hennes klimatkamp. Han gjorde klart att han inte delar ”FN:s beundran” av den 16-åriga svenskan.

Det mest förvånande är snarast att det tagit sådan tid för Vladimir Putin att fälla negativa kommentarer om henne. Rysslands ekonomi är synnerligen beroende av sin olje- och gasexport och landet är den fjärde största utsläpparen av koldioxid i världen.

Bland ryssarna i gemen så är inte klimathotet heller någon större fråga. Vladimir Putin själv har tidigare även skämtat om det och sagt att klimatförändringarna gör att ryssarna kan spara in pengar på färre pälsinköp.

Han sa så sent som 2017 att det varmare klimatet för Rysslands del ”är en faktor som ingjuter optimism”. Sant är att landet kan dra en del fördelar, som möjligheten för sjöfarten att ta den så kallade Norra havsrutten från Europa till Asien via norra Ryssland.

Det demonstrerades på sina håll även i Ryssland för klimatet de gångna två fredagarna men några stora folkmassor var det inte fråga om. Arsjak Makitjan, 22 år, har startat den ryska grenen av Greta Thunbergs skolstrejk Fridays for future, men han har ofta varit ensam i sina manifestationer i Moskva.

Så Greta Thunberg utgör ingen större huvudvärk för Putin med sin miljökamp, däremot är hon en påminnelse om hur långt en ung människa kan komma med sin övertygelse och aktivism.

Det bekymrar honom förmodligen mer. Det är främst de unga som varit ute och demonstrerat och krävt demokratiska reformer i Ryssland under sommaren.

Men det är inte bara Vladimir Putin som reagerat på Greta Thunbergs tal i FN i förra veckan där hon gick till svidande angrepp mot världens ledare och hela fyra gånger utbrast ”Hur vågar ni?”.

USA:s president Donald Trump drev med henne i en tweet – och fick kritik för det – men han har annars undvikit att öppet kritisera henne på det vis som Putin nu gjort.

Däremot fick hennes tal ett par tunga politiker som tidigare stöttat henne, att i stället försiktigt kritisera henne. Frankrikes Emmanuel Macron anammade Fridays for future som motto vid G7 mötet i franska Biarritz i augusti och har tidigare uttryckt sig beundrande om henne.

Men han gillade inte att Greta och 15 andra aktivister riktade kritik mot bland annat Frankrike i en anmälan till FN. Och han fann hennes tal för alarmistiskt.

– Det finns många medborgaraktioner som är användbara, men sådana här radikala positioner brukar leda till motsättningar i våra samhällen, sa Macron bland annat efter talet.

Frankrikes miljöminister Brune Poirson gick än längre och ifrågasatte om ”man kan mobilisera med förtvivlan, nästan hat”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel – som även hon tidigare berömt Greta Thunberg – riktade efteråt kritik mot det hon uppfattar som överdriven pessimism.

– Hon adresserade inte tillräckligt hur teknologi och innovation, speciellt inom energisektorn, men också inom energibesparingar, kan skapa möjligheter för oss att nå våra mål.

Tydligt är att Greta Thunbergs tal sved för dem. Hon har antagligen ingenting emot det. Men hon får nog också vänja sig vid att oftare bli mer motsagd i framtiden.

Onda ögat – när Greta inser varför hon stoppas

Greta Thunberg har varit en av Donald Trumps mest profilerade kritiker i miljöfrågan.